Gheorghe Asachi – Opere

Gheorghe Asachi - Opere

NOTĂ ASUPRA EDIŢIEI
Textele ediţiei de faţă sunt reproduse din:
G h e o r g h e A s a c h i. Opere. Vol. I—II. Ediţie îngrijită de N. A. Ursu. Editura Minerva. Bucureşti, 1973—1981.
G h e o r g h e A s a c h i. Opere. Vol. I—II. Prefaţă de E. Levit. Editura Hyperion. Chişinău, 1991.
Textele, cu excepţia particularităţilor de limbă şi stil ale scriitorului, respectă normele ortografice în vigoare.
Coperta: Isai Cârmu

© «LITERA», 1997
TABEL CRONOLOGIC
1788 1 martie, data naşterii lui Gh. Asachi, la Herţa, “târguşor în Moldova de Sus”.
1795 Tatăl său, Leon Asachievici, “bărbat învăţat”, se stabileşte la Lwow (Lemberg), unde Gh. Asachi îşi începe studiile “în limbele polonă, latină şi germană“.
1804 Termină cursurile de filologie, filosofie şi construcţii civile ale Universităţii din Lwow, “căpătând şi gradul de doctor în filosofie”.
1805 Pleacă la Viena, atât din motive de sănătate, cât şi pentru a continua “studiul înaltelor matematici, sub direcţia celebrului astronom Burg”. Până în 1812, studiază matematica şi pictura la Viena şi efectuează o călătorie la Roma, “unde s-a aplicat la studiul arheologiei şi al limbei italiene, în care a publicat mai multe compuneri, între care şi Sonetul inserat în jurnalul oficial “Il Campidoglio”, no. 154, după care Societatea literarrie de Roma l-a admis de “membru extraordinar”. Vizitează şi oraşele Veneţia, Padova, Ferrara, Bologna, Florenţa.
1812 Se întoarce la Iaşi, la îndemnul generalului Miollis, care “dupre zicerea sa, avea să treacă din Rosia (cu armata lui Napoleon) spre a restatornici imperiul antic al Daciii “.
1813 În luna februarie, este numit referendar la Departamentul afacerilor externe.
În luna noiembrie, înfiinţează clasa de inginerie hotarnică în limba română, pe lângă şcoala domnească din Iaşi. “Spre ist scop ă…î el a compus ă…î un curs de matematică, şi anume 3 aritmetica, algebra si geometria, care mai în urmă fură şi tipă-rite”.
1816 La 27 decembrie, are loc reprezentaţia în limba română a pastoralei Mirtil şi Hloe.
1817 “A organizat pe a sa cheltuială un teatru de societate în salonul hatmanului Costachi Ghica ă…î. Cortina principală s-a picturat dupre un model adus de la Roma. Ea înfăţoşa pe Apolon cu muzele, care tindea mâna Moldovei, spre a o rădica. Copiii boierilor Ghica, Sturza a(u) reprezentat mai multe piese în limba română şi franceză.”
1818 În luna iunie, are loc examenul public, încununat de succes, al elevilor clasei de inginerie, înfiinţată şi condusă de Asachi, ca “profesor ştiinţei teoretico-practice al artei de inginer”.
1820 În vederea reorganizării învăţământului în seminarul de la Socola, face o călătorie în transilvania, de unde aduce patru profesori.
1821 “Asachi cu a sa familie ă…î s-a refugiat în Basarabia.”
La începutul volumului intitulat Bordeiul indienesc, tradus de tatăl său din Bernardin de Saint-Pierre, apare pentru prima dată sonetul care, mai târziu, se va intitula La introducerea limbei naţionale în publica învăţătură.
1822 Cu ocazia instaurării noii domnii pământene, publică — sub formă de foaie volantă — oda La moldoveni, la restatornicirea domnilor pământeni”.

Comentează:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.