Si arta poate ucide – “Rezso Seress – Gloomy Sunday”

Seres Rezso - Gloomy Sundey - cover

  • Totul incepe la Paris in anul 1932, unde se pare ca locuia si compozitorul maghiar Rezso Seress.  Rezso Seress era un compozitor „ratat” din Ungaria care incerca in zadar sa dea lovitura cu unul dintre cantecele sale, dar se pare ca acest lucru nu se intampla, fiind respins de nenumarate ori de diferiti producatori. Acest lucru ducea inevitabil la certuri cu sotia sa, care era nemultumita de starea actuala a sotului sau: „Ce putea fi mai rau decat un artist ratat…”. Dupa o perioada de timp, vazand ca nu se intampla nimic care sa anunte ca Seress ar putea realiza ceva cu „operele” sale, aceasta il paraseste intr-o duminica sumbra.  Deprimat, Seress se aseaza la pian si uitandu-se la cer, observa ca se aduna norii negrii si inceape o ploaie trista de toamna: „Ce duminica trista si mohorata”, gandii Seress in acele momente, si fara sa isi dea seama a inceput sa apese la intamplare clapele pianului. In mai putin de jumatate de ora, spre surprinderea lui, scrisese un cantec intreg, un cantec cu o melodie si un ritm ciudat, foarte deprimant si trist. Dupa ce s-a dezmeticit, si si-a dat seama de  capodopera creata numeste acest cantec „Gloomy Sunday” – „Duminica trista”.

 Gloomy Sundey - partitureSe pare ca soarta lui incepea sa se schimbe, deoarece cantecul lui este acceptat de un producator muzical iar acesta il distribuie in intreaga lume. La cateva luni dupa ce cantecul este inregistrat si pus in vanzare, a inceput o serie ciudata de intamplari legate de noul cantec. La Berlin, un tanar i-a cerut unei orchestre sa-i cante melodia, iar dupa ce acestia i-o cantasera, barbatul merge acasa si s-a impuscat in cap, iar inainte le spusese rudelor sale ca se simte foarte deprimat dupa ce ascultase un cantec nou, care nu si-l mai putea scoate din minte. 

Dupa o saptamana, in acelasi oras o femeie a fost gasita spanzurata in apartamentul ei. Politia a descoperit in dormitorul unde a fost gasita femeia, un disc cu Gloomy Sunday, care fusese ascultat recent.

Dupa doua zile, in New York o tanara secretara s-a gazat, lasand in scris ca la inmormantarea ei sa se cante Gloomy Sunday. Cateva saptamani mai tarziu un alt new yorkez de 82 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea, dupa ce cantase melodia mortala la pian. Cam in aceeasi perioada, un tanar din Roma  a auzit melodia si s-a aruncat de pe un pod.

Toate aceste morti misterioase nu au ramas neobservate, iar ziarele din intreaga lume au inceput sa scrie despre tot mai multe sinucideri, asociate cu melodia lui Seress. Un ziar din Londra scria despre cazul unei femei care pusese discul cu Gloomy Sunday la volum maxim, infuriindu-i dar si speriandu-i pe vecini. La un moment dat, discul se bloca si canta la nesfarsit acela-si fragment, aducandu-i pe vecini la disperare. Acestia au inceput sa bata disperati la usa, dar vazand ca nu le deschide nimeni, s-au hotarat sa sparga usa, iar dupa ce au facut asta au gasit-o pe femeie moarta in fotoliu, dupa ce se pare ca luase o supradoza de medicamente.

 Lunile treceau si tot mai multe astfel de cazuri era raportate, facandu-i pe sefii BBC sa interzica difuzarea melodiei la radiouri.

In Franta,  Rezso Seress i-a scris iubitei lui, rugand-o sa se impace. In schimb acesta a primit o scrisoare de la politie, prin care era informat ca iubita lui se otravise in timp ce asculta Gloomy Sunday (coplesitor)

 Au urmat apoi multe alte sinucideri legate de melodie. Numarul exact nu este cunoscut pana in prezent, dar se estimeaza peste 100 de cazuri.

Insusi, Rezso Seress a incercat de asemenea  sa se sinucida, aruncandu-se de la fereastra apartamentului sau in 1968. Nu a murit atunci, supravietuind caderii,  dar se pare ca totusi a reusit sa se sinucida la spital cu sarma care ii sustinea piciorul in ghips.

   Cu timpul, nefericitul cantec al lui Serres a fost uitat…
Melodia apare si la finalul filmului, „Lista lui Schindler”, cand Oscar Schindler ia cina cu sotia lui intr-un restaurant.

  Pe youtube se gasesc diferite variante ale cantecului, dar din pacate nu si  varianta originala, motivele probabil le deduceti si singuri…

Mai jos puteti asculta linia melodica care se apropie de cea originala a cantecului.

  Sa nu va fie frica sa asculta-ti melodia, deoarece eu o ascult mereu si inca sunt in viata, dar recunosc ca mi-a ramas cat de cat in minte, si am aceea dorinta de a… da „play”. 😀

Variante „Gloomy Sunday „
-1935 -Paul Robeson (lansat in SUA in 1936; versuri de Deasmond Carter)
-Pyotr Leschenko (Rusia)
-1936- Damia (in franceza, sub titlul „Sombre Dimanche”)
– Paul Whiteman Orchestra

-1940-Artie Shaw
-1941-Billie Holiday 
-1958-Mel Torne
-Ricky Nelson
1961-Sarah Vaughan
1969-Ray Charles
1979-Lydia Lunch
1982-Associates
1984-Peter Wolf
1986-Christian Death
1992-Diamanda Gallas
-Sinead O’Connor
1996-Sarah McLachan
1998-Marianne Faithfull
1999-The Smithereens
-Bjork
2000-Kronos Quartet
2001-Heather Nova
2002-Rob Coffinshaker
2010-Bjork


Aceasta este una dintre traducerile in in limba romana ale melodiei (nu este cea exacta):

 „Duminica trista”

 “Duminica trista,

cu sute de flori albe in capela iubito,

am asteptat-o in rugaciune.

Asta, duminica dimineata, visele mele te-au bantuit,

Si totusi mesagerul amaraciunii mele s-a intors fara tine.

De atunci sunt tot asa de trist in fiecare duminica,

lacrimile-s potiune, si painea-cea-de-toate-zilele mi-e hrana amara,

Duminica trista…

In cea din urma duminica, iubito,

Vino spre mine! iti voi fi deopotriva parinte,

sicriu, catafalc, ori giulgiu.

De asemenea, atunci, cununi te vor astepta,

da, cununi- si un sicriu, inflorite sub copaci,

voi sa-mi iau, ultima plimbare. 

Si cu ochii larg deschisi pentru o ultima privire asupra-ti,

nu ai teama de ochii mei, inca in nefiinta,

voi sa te binecuvantez…

Ultima duminica…”

 

Un gând despre „Si arta poate ucide – “Rezso Seress – Gloomy Sunday”

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s