Femeile sunt stresate de telefonul de serviciu

Femeile sunt stresate de telefonul de serviciu

Conform unui studiu recent, femeile sunt mai stresate decât bărbații atunci când liniștea familială este întreruptă de un telefon sau un email din partea șefului sau a unui coleg de serviciu. Care sunt motivele și ce soluții oferă specialiștii?

Studiul publicat săptămâna aceasta de Journal of Health and Social Behavior a analizat un eșantion de 1.042 de persoane angajate, bărbați și femei. Cercetarea a arătat că femeile sunt cu 40% mai stresate atunci când colegii de serviciu sau șefii le sună acasă pentru probleme ce țin de slujba lor.
În condiții de muncă egale pentru bărbați și femei, singura diferență observată de specialiști a fost simțământul de vinovăție. „Am examinat amploarea interferențelor între slujbă și cămin, am monitorizat toți factorii implicați. La final, singura diferență a fost simțământul de vinovăție, care a generat stresul. Mai departe putem doar să facem speculații”, a explicat conducătorul studiului, Paul Glavin, un doctorand în sociologie la University of Toronto.

Simțământul de vinovăție este indus de educația și modelele preluate peste generații. Doctorul în psihologie Leslie Connor explică situația prin faptul că mamele de azi trăiesc cu sentimentul că nu fac pentru copiii lor ceea ce mamele lor au făcut pentru ele. De aceea, când un telefon întrerupe timpul de familie, se instalează stresul determinat de simțământul vinovăției și al nevredniciei ca mamă sau soție.
Soluțiile oferite sunt acelea de a trasa niște bariere cât mai clare între serviciu și acasă, inclusiv de a nu verifica emailul sau de a nu răspunde la telefon în timpul dedicat familiei. Specialiștii recomandă evaluarea activității și găsirea echilibrului între activitatea de serviciu și cea de mamă și gospodină. Se știe că vinovăția apare și în contextul unor așteptări nerealiste, când vrei mai mult, deși ai făcut suficient, sau când nu ai resurse pentru mai mult.

Recomandăm:

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.