Frazele din discursul Regelui care i-au înfuriat pe băsişti

Pot fi considerate acuzatii la adresa preşedintelui?


Discursul Regelui a fost aplaudat minute în sir, de o sală în care se aflau si membri ai PDL. Afirmati ca monarhisti sau provenind din colegii cu o importantă tendintă monarhică, ei au făcut, într-un fel, dizidentă. Majoritatea celor din PDL au fost iritati de discursul regal. Dacă ar fi fost prezent în sală, Traian Băsescu ar fi trebuit să aplaude fraze care pot fi o trimitere directă la abuzurile si neîmplinirile din cei 7 ani de mandat.

  • Majestatea Sa Regele a rostit o frază memorabilă la începutul discursului sustinut pe 25 octombrie, în fata Camerelor reunite ale Parlamentului. „Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru”. Ar putea fi interpretată ca o aluzie la jignirile pe care le aduce Traian Băsescu unor personalităti din trecut. Nu doar MS Regele a fost atacat, ci si fostii presedinti Iliescu si Constantinescu. Traian Băsescu i-a sfidat la Ziua Natională, dând mâna doar cu membri ai guvernului Boc si cu Roberta Anastase, în fata Arcului de Triumf.
  • „Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană si NATO nu ar fi fost posibil fără actiunea, întru libertate si democratie, a Legislativului românesc de după anul 1989”, a spus MS Regele Mihai, în discursul său. Regele remarcă, astfel, succesele legislativului, în vreme ce Traian Băsescu atacă sistematic Parlamentul, încercând să convingă publicul că parlamentarii sunt sursa răului în această tară. Alegerile din 2009 au fost câstigate tocmai prin manipularea unui referendum anti-parlamentari, care a capitalizat rezultatele campaniei negative la adresa celui mai important for democratic.
  • „Politica poate, însă, aduce prejudicii cetăteanului, dacă este aplicată în dispretul eticii, personalizând puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului”, a punctat MS Regele. Regimul Traian Băsescu presupune tocmai personalizarea puterii si nesocotirea rolului institutiilor: suprapunerea deciziei prezidentiale peste atributiile Executivului, ignorarea Parlamentului, alcătuirea majoritătilor de guvernarea după bunul plac etc. Mai nou, Băsescu a anuntat că nu va recunoaste votul românilor si va interpreta în manieră personală rezultatul alegerilor parlamentare din 2012.
  • „Multe domenii din viata românească, gospodărite competent si liber, au reusit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universităti, licee si scoli, cei din agricultură”. Băsescu si Funeriu insistă că universitătile sunt feude ale universitarilor, iar profesorii din scoli si licee nu au performantă. Pe tinerii care nu îsi găsesc loc de muncă în tară, Băsescu i-a invitat să emigreze.
  • „Încearcă să-si facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic încercati de lipsa banilor si descurajati institutional”. Atacurile prezidentiale la adresa „bugetarului gras” înseamnă o descurajare institutională, iar asazisele reforme au constat doar în reduceri de fonduri pentru Armată, politie si institutiile publice.
  • „Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democratie, oamenii bătrâni si cei bolnavi sunt nevoiti să treacă prin situatii înjositoare”, a spus MS Regele. Traian Băsescu a amintit în repetate rânduri că pensionarii sunt dusi în spate de cei activi si a cerut desfiintarea unor spitale, la începutul anului. Mai mult, a decretat că statul social a murit.
  • „A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet si definitiv de năravurile trecutului”, a concluzionat Majestatea Sa. Singurul lider important format în comunism a rămas Traian Băsescu, înalt functionar al regimului Ceausescu (tef de reprezentantă la Anvers).
  • „Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agătarea de putere si bunul plac nu au ce căuta în institutiile românesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989”, a continuat MS Regele în aceeasi notă. Cine îsi schimbă declaratiile de la o săptămână la alta, după interes, ca un demagog perfect? Cine plânge la comandă, disimulându-si adevăratele intentii? Cine conduce după bunul plac si se agată de putere, cu orice mijloace? Rămâne ca fiecare să judece.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s