Un nou virus porcin a apărut la copii din SUA.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CDC) din Statele Unite ale Americii a confirmat existenţa a trei noi cazuri de gripă cu un virus neaşteptat, A/H3N2, a căruia sursă sunt tot porcii şi care se răspândeşte de la om la om.

„Este un virus de origine porcină, care a apărut la copii din Iowa, identificat de CDC şi monitorizat în toată lumea. Primul caz a apărut în luna iunie, iar ultimele două în luna noiembrie. Este de origine procină, ca şi virusul pandemic. Deja există un vaccin pentru acest virus, după cum anunţă CDC”, ne-a explicat medicull Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale în România, citând din avertizarea transmistă de OMS.
Ţinta: tinerii fără imunitate
Datele strânse până acum arată că noul virus seamănă surprinzător cu cel pandemic: afectează tinerii, care nu au imunitate, pe când vârsnicii nu se îmbolnăvesc, probabil pentru că s-au mai întâlnit de-a lungul vieţii cu el.
„Se pare că nou virus de origine porcină a primit gene din virusul pandemic, însă până acum cazurile raportate sunt sporadice. Asta nu înseamnă că dacă ne-am vaccinat contra gripei pandemice AH1N1 suntem protejaţi de noul virus”, mai comentează reprezentantul OMS în România.
„Nu există motive de îngrijorare, pentru moment”
Totuşi, nu sunt motive să ne temem că urmează o nouă pandemie, spune Arnold Monto, expert în gripă şi profesor la Universitatea de Sănătate Publică din Michigan. „Nu cred că există motive de îngrijorare, pentru moment. Ştim că virusurile porcine ajung la oameni ocazional, se transmit pentru o generaţie sau două după care se opresc”. Experţii în boli infecţioase pot observa aceste noi virusuri datorită noilor tehnologii. În trecut, multe astfel de virusuri treceau neobservate.
Pandemia cu virusul porcin AH1N1 a început în 2009 după ce virusurile gripale au suferit mutaţii. Cu toate că pandemia cu AH1N1 s-a dovedit relativ uşoară, medicii spun că se temeau de virusurile porcine pentru că de-a lungul timpului au făcut ravagii. În 1918, un virus porcin a omorât 20 de milioane de oameni.
Vaccinul care previne virusul, transmis deja producătorilor
Toţi cei trei copii din Iowa au făcut forme uşoare de boală, mai anuntă CDC, iar virusul a răspuns la medicamentele antivirale. Oficialii CDC au anunţat şi faptul că au pus la punct un vaccin pentru noua tulpină de virus, ca măsură de precauţie, şi că au transmis deja formula vaccinului producătorilor de medicamente.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s