Votul Obligatoriu in Romania – Aprobat de Senat

Votul, in prag de a deveni obligatoriu. Proiectul de lege al lui Tudor Ciuhodaru a fost aprobat de Senat. Cei care nu se prezinta la urne ar fi amendati cu 1.000 de lei.

„Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot”, scrie intr-un proiect de lege depus in 2011 de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD si PC) si Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), care prevede ca cei care nu isi exercita dreptul de vot sa fie amendati cu 1.000 de lei.

Proiectul a fost aprobat tacit de Senat, printre alte zeci de legi, din lipsa de cvorum, si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este forul decizional. Intr-un punct de vedere trimis senatorilor, Guvernul reaminteste ca aceasta lege contravine Constitutiei Romaniei, unde se arata ca votul este un drept al cetatenilor, nu si o obligatie.

Cei doi deputati au propus ca cei care nu se prezinta la vot sa fie amendati, in prima faza, cu 1.000 de lei. Apoi, la a doua abatere, o noua amenda si restrictionarea accesului la facilitati fiscale, ajutoare si indemnizatii acordate de statul roman. La a treia abatere, amenda se aplica din nou, doar ca acum romanul care nu voteaza va primi interdictie sa mai voteze vreodata.

„A fi un cetatean al acestei tari este un drept, dar si o obligatie”, considera deputatul iesean Tudor Ciuhodaru, intr-o declaratie pentru gandul.

„Vreti sa se schimbe ceva in tara asta? Aveti dreptul si obligatia sa va prezentati la vot. Este un minim de implicare cetateneasca, ce nu costa nimic, dar care arata ca putem sa ne determinam cu adevarat viitorul. Este singura sansa de a schimba ceva. Se creste reprezentativitatea si se elimina frauda electorala”, a mai explicat Ciuhodaru.

Intrebat daca nu ar fi mai adecvat spiritului democratic ca cetatenii romani sa fie lasati sa decida singuri daca voteaza sau nu, deputatul clujean Mircia Giurgiu a replicat, pentru gandul:

„Nu ar trebui lasati sa decida, si acum sunt lasati sa decida si nu participa la vot. Daca nu participa, atunci o mana de oameni hotaraste pentru ei. Avem parlamentar cu 34 de voturi, primari cu cateva zeci de voturi”.

„Ar trebui sa participe la acest exercitiu democratic care a fost castigat cu greu mai demult, si acum din pacate tot mai putini participa, pentru ca sunt dezamagiti”, a mai spus Giurgiu.

„Cei care stau acum la guvernare au o reprezentativitate de 30-40%. Dupa 1990, eu cred ca ne-am dorit ca acest vot sa-l putem face in mod real. La inceput trebuie si o educatie in acest sistem, dar cand vom iesi 100% la vot, va fi cea mai buna metoda prin care vor disparea acea spaga, mita electorala si cotcarii pe acest domeniu. Nu ne vor putea cumpara pe toti. Guvernantii astia de 20 de ani se bazeaza ca noi stam acasa, ei cumpara nucleul dur si nu se pune cu nimic in pericol continuarea functiilor”, sustine Tudor Ciuhodaru, el insusi ales in sistemul electoral pe care doreste sa il schimbe.

Mircia Giurgiu a explicat insa, pentru gandul, ca se asteapta ca la Camera Deputatilor sanctiunile pentru romanii care nu vor sa isi exercite dreptul de vot sa fie imblanzite: „La Camera Deputatilor vor fi sanctiuni care sa nu fie pecuniare. Sa nu fie amendati asa tare, dar macar sa li se atraga atentia”.

gandul.info

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s