Detectorul de minciuni – Poligraf-ul

Poligraful (denumit impropriu, dar în mod obișnuit, și detector de minciuni) este un dispozitiv care măsoară și înregistrează un număr de parametri fiziologici ai unui subiect uman, așa cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, respirația și conductivitatea pielii, în timp ce acestuia i se pun o serie de întrebări. Se presupune că aceste măsurători sunt indicatori ai unei stări de anxietate care s-ar manifesta odată cu spunerea unui neadevăr. Cu toate acestea, dacă subiectul manifestă anxietate din alte motive sau își poate controla în mod voluntar nivelul anxietății, atunci măsurătoarea poate duce la rezultate total neconcludente sau chiar diametral opuse. Din acest motiv esențial, poligraful nu este considerat ca fiind un instrument științific, ci este considerat ca fiind parte a pseudoștiinței.
poligraf

Ideea că minciuna produce efecte fiziologice colaterale este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, în Africa de Vest persoanele suspectate de crimă erau obligate să dea din mână în mână un ou în cadrul unui ritual. Acea persoană care spărgea oul era considerată vinovată pornind de la premiza că nervozitatea era cauza spargerii oului.

Originile poligrafului modern datează din anul 1913, când William Moulton Marston, un student la psihologie al Universității Harvard, a utilizat pentru prima dată valoarea presiunii sistolice ca metodă de detectare a minciunilor. Ulterior, în 1915, la terminarea studiilor, Marston a scris o lucrare despre acest subiect. A intrat la Harvard Law School, pe care a absolvit-o în 1918, republicând lucrarea sa despre detectarea minciunilor în 1917.

Prepararea

Un dispozitiv mai complex, care înregistra atât presiunea sanguină cât și reacția conductibilității electrice a pielii a fost inventat de medicul John A. Larson, de la Univesitatea din California, fiind folosit pentru prima dată de poliția din orașul Berkeley, California. Dispozitivul lui Larson a fost primul poligraf în sensul actual al termenului, deoarece dispozitivul lui Marston, menționat inițial, înregistra și vizualiza grafic un singur parametru.

Raportul din 2003 al United States National Academy of Sciences

Acuratețea poligrafului a fost contestată încă din primele momente ale folosirii sale. În 2003, National Academy of Sciences (NAS) a redactat un raport intitulat “Poligraful și detectarea minciunilor”. NAS a arătat în acest raport că majoritatea studiilor legate de poligraf sunt de slabă calitate. Este semnificativ de remarcat că până în prezent nu s-a publicat nici un studiu stiințific care să prezinte dovezi convingătoare legate de validitatea testului poligraf. După ce au fost studiate și analizate numeroase studii despre acest subiect, NAS a identificat 57 dintre ele care “respectau rigoarea științifică”. Aceste studii concluzionau în esență că testarea cu un poligraf, legată de un anumit incident, poate să recunoască adevărul cu o acuratețe mai bună decât norocul pur, dar totuși departe de perfecțiune”. Raportul mai concluzionează, de asemenea, că nivelul de acuratețe prezentat în aceste studii a fost probabil supraestimat, nivelul real întâlnit în condiții reale fiind sensibil mai mic.

Când dispozitivele poligraf sunt folosite ca intrumente de examinare și verificare (în chestiuni legate de siguranța națională sau în cadrul unor agenții de securitate, de exemplu), nivelul de acuratețe scade atât de mult încât “acuratețea sa în ceea ce privește delimitarea din cadrul celor testați a elementelor periculoase sau potențial periculoase nu este satisfăcătoare pentru a justifica utilizarea acestor tehnici în astfel de agenții.” Mai exact, NAS a extrapolat că, dacă testul poligraf ar avea un nivel de acuratețe de 80% (nivel care este doar ipotetic, nu și demonstrat), în cadrul unei testări pe un număr de 10.000 de angajați din care 10 ar fi spioni, 8 dintre spioni și 1598 dintre angajații onești ar pica testul (Conform aceluiași web site).

Euro Poligraf Center – Singurul laborator de expertiza poligraf autorizat
Experti certificati Tarife avantajoase

Pentru a apela la servicii de test poligraf (cunoscut şi sub numele relativ corect de detector de minciuni dar total gresit poligrafie sau test poligrafic), servicii relativ noi în România, solicitanţii ar trebui să se informeze anterior în legătură cu testul poligraf. Astfel, având informaţii corecte şi complete, categoric solicitantul va lua în cunoştinţă de cauză o decizie corectă în ceea ce priveşte expertul poligraf, aparatura poligraf folosită şi laboratorul în care se efectuează expertiza poligraf.

După părerea echipei de experţi poligraf din cadrul Centrului de Expertiză Poligraf – Euro Poligraf Center în alegerea laboratorului de examinare în care doriţi să efectuaţi expertiza poligraf trebuie luate în calcul următoarele criterii obiective:

 • legalitatea funcţionării laboratorului poligraf;
 • calificarea examinatorului poligraf – are sau nu calitatea de expert poligraf;
 • experienţa profesională a expertului poligraf care va efectua testarea poligraf;
 • originea, calitatea şi vechimea aparaturii poligraf (detectorului de minciuni);
 • respectarea standardului ocupaţional al profesiei de expert poligraf şi respectarea codului etic şi deontologic al expertului poligraf;
 • respectarea prevederilor înscrise în Declaraţia Universală a Drepturilor Omlui pe tot parcursul desfaşurării examinărilor poligraf;
 • condiţiile de examinare ale laboratorului – respectarea normelor metodologice;
 • modalitatea în care se desfăşoară examinarea poligraf;
 • modul prin care se oferă consultanţă solicitanţilor şi consiliere subiecţilor examinării poligraf;
 • asigurarea eficienţei activităţilor desfăşurate prin consiliere în exploatarea rezultatelor;
 • transparenţa tuturor activităţilor desfăşurate în cadrul laboratorului poligraf;
 • categoriile de teste poligraf sau chestionare (ZCT, CQT, MQZCT) folosite la examinare;
 • cotarea laboratorului poligraf şi a experţilor poligraf în piaţa concurenţială;
 • contravaloarea unei examinări poligraf – tarif / preţ poligraf;
 • modalitatea prin care se asigură confidenţialitatea identităţii clientului şi a problematicii supusă testului poligraf;
 • modalitatea prin care se materializează rezultatele examinărilor poligraf.

In site-ul http://www.poligraf-center.ro am cautat sa va oferim cât mai multe date obiective care să vă informeze în legătură cu activitatea de expertiză poligraf şi în acelaşi timp vă răspundem la orice întrebări care va pot ajuta la evaluarea laboratorului nostru poligraf şi implicit în luarea unei decizii corecte în ceea ce priveşte testul poligraf.

Informaţiile pe care vi le furnizăm sunt structurate astfel :

 Sursa: poligraf-center.ro

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.