Cateva Metode de fraudare a votului – Dezvaluiri din Culise

IN PREMIERA UN POLITICIAN dezvăluie CUM SE FURĂ VOTURILE in ROMANIA

TREI METODE pentru a câștiga alegerile

Candidatul UNPR la Primăria Constanţa, Claudiu Palaz, a prezentat mai multe metode prin care se pot fura voturile la alegerile locale.

Liviu Costache DNADNR si prefect Claudiu Palaz FP-CT

De 10 ani se află în administrația publică. A fost pe rând secretar general al Prefecturii, prefect și subprefect. A văzut cam tot ce poate închipui despre culisele politicii românești. Acum candidează la Primăria Constanței și dezvăluie, în premieră, cum se fură în alegerile din România.

Metodele pe care le descrie Claudiu Palaz (UNPR) se constituie într-un ghid extrem de precis, fiind primul politician din România care descrie în detalii atât de precise cum se fură voturile. „Mi s-a arătat și am trăit pe propria piele fraudele electorale”, a mărturisit politicianul.

Prima metodă: anularea voturilor unui contracandidat

Nu există secții în care să nu apară voturi anulate, adică buletine care au aplicate două sau mai multe ștampile. De obicei, fenomenul e pus pe seama neștiinței oamenilor, a gradului scăzut de educație în mediul rural, sau este interpretat ca un protest al anumitor cetățeni care își anulează voluntar votul. Palaz deschide o nouă perspectivă asupra voturilor anulate: „Se ștampilează pe ascuns buletinele contracandidatului înainte de a fi puse în saci și duse la Biroul Electoral Central”.

El spune că cea mai mare greșeală la sfârșitul zilei de vot este să se strângă doar ștampilele de vot, nu și tușierele. „Acestea ar trebui strânse primele”, spune Palaz.

Iată cum se procedează:

 1. Un membru al comisiei de vot ia amprenta ștampilei și o lipește pe cureaua de ceas sau pe interiorul manșetei de la cămașă. Tot ce îi mai trebuie este o tușieră la îndemână:
 2. Se termină, votul, comisia deschide urna, se numără toate buletinele și se așează pe grupe, câte una pentru fiecare candidat votat.
 3. Persoana care are copiată ștampila poate lua încă o dată la numărat grămada buletinelor pe care este votat un adversar politic și cu tușiera alături aplică rapid o a doua ștampilă pe colțul acestor hârtii. „Sunt multe voturi anulate care au o a doua ștampilă într-un colț al foii. Acestea sunt puse în grabă, la număratul voturilor”, explică Claudiu Palaz.

A doua metodă: votarea abuzivă în numele celor care au absentat

 A doua metodă e și mai simplă: la sfârșitul zilei se adaugă în urne mai multe buletine cu ștampila „Votat” pe un anumit candidat. Iată pașii:

 1. Se falsifică pe listele electorală semnăturile celor care n-au venit la vot. Se trec CNP-uri la întâmplare. Să spunem că într-o secție cu 2.000 de votanți, 1.000 n-au venit. Semnezi în fals în numele a 200, crescând astfel artificial prezența la vot.
 • Se ștampilează un număr egal de buletine de vot în căsuța unui candidat.
 • Aceste buletine se adaugă în urnă ca și cum oamenii ar fi venit la vot.

 • Metoda se aplică spre sfârșitul zilei și se bazează pe mituirea celorlalți membri ai secției de vot sau pe neatenția acestora. „Am pățit-o chiar eu. La ora 19.00 am mers cu familia să votez și apăream pe listă și eu și soția că am fi votat, erau și semnăturile noastre acolo. Le-am arătat buletinele și s-a corectat greșeala”, spune Claudiu Palaz.

  A treia metodă: suveica sau lanțul uman în care se votează în exteriorul secției

   A treia metodă este cea mai sigură și folosită de partide pe scară largă, dar este foarte costisitoare. E „suveica”, un lanț uman în care se fură primul buletin de vot din secție și apoi se dă din mână în mână, fiecare votant primind banul pe loc. Iată cum se desfășoară:

  1. Un votant oarecare intră în secție, ia buletinul de vot de la comisie și intră cu el în cabină.
 • Nu-l ștampilează ci îl îndoaie și îl pune în buzunar. Scoate o altă hârtie albă sau un buletin de vot falsificat, îl împachetează discret și îl bagă în urnă ca să pară că a votat.
 • Iese afară unde îl așteaptă organizatorul acțiunii de falsificare. Îi predă buletinul original și primește bani pentru asta. Șeful acțiunii pune ștampila „Votat” în dreptul candidatului pe care-l susține și îl înmânează unui alt votant.

 • Acesta îl bagă în buzunar și intră în secție. Ia de la comisie un al doilea buletin de vot.

 • Intră în cabină, se face că votează dar păstrează în buzunar buletinul pe care l-a primit de la comisie.

 • Iese din cabină și introduce în urnă buletinul ce fusese ștampilat din afara secției.

 • Iese afară și predă buletinul neștampilat șefului acțiunii. Acesta pune din nou votul pe candidatul său și predă hârtia unui alt votant, iar ciclul se reia. Se pot obține astfel sute de voturi dar te costă să convingi fiecare persoană în parte să participe la suveică. La țară, lucrurile merg însă mult mai ușor.

 • „Când găsiți în urnă o coală albă sau un buletin falsificat, e clar că acolo s-a produs o suveică. Secțiile în care se găsesc aceste urme sunt foarte numeroase”, e explicat Claudiu Palaz.

  Cel mai radical furt: mituirea întregii comisii electorale

  Există și o a patra formă de fraudare a alegerilor, pe care candidatul din Constanța n-a prezentat-o, ferindu-se să se pronunțe. Este cea mai radicală dar și cea mai eficientă și se spune că este utilizată de candidații foarte bogați care sunt realeși cu regularitate de 3-4 cicluri electorale.

  Metoda e simplă: mituiești cu o sumă consistentă toți membrii comisiei electorale din acea secție de votare pentru falsificarea procesului-verbal cu numărătoarea finală a voturilor.

  Pur și simplu le propui celor din comisie să închidă ochii la raportarea unor cifre false dându-le pe loc o sumă importantă. Astfel, indiferent de buletinele strânse în saci, pe care nu-i mai ia nimeni la renumărat, în procesul-verbal se trec 3.000 de voturi în dreptul unui candidat, în loc de 2.000.

  E o demonstrație de tupeu maxim și se desfășoară, în general, în fiefurile consacrate ale partidelor, unde se elimină astfel riscul oricărei surprize. „De aceea sunt importanți observatorii independenți, veniți din societatea civilă. În Constanța, raportul de forțe este complet dezechilibrat, tot județul fiind la mâna lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre”, a concluzionat Claudiu Palaz. (Sursa: Feri Predescu)

  Mai pe inteles:---->>

  <

  p style=”text-align:center;”>Metodele de fraudare a alegerilor se impart in doua categorii mari

  1)      cele in care actioneaza atat membrii ai comisiilor sectiilor de vot sau militanti ai fortelor politice, cat si cetatenii, care primesc un beneficiu material.

  2)      cele in care frauda este comisa doar de reprezentantii partidelor.

  Cele mai cunoscute metode de fraudare a votului sunt “turismul electoral”, “suveica” sau “foto”.

  Turismul electoral reprezinta transportarea si plata unor cetateni pentru a vota in alte localitati decat cele de resedinta (pe listele suplimentare). Metoda este folosita cu predominanta la alegeri europarlamentare, prezidentiale, unde circumscriptia este nationala, iar votul intr-o anumita sectie nu este conditionat de domiciliul pe raza sectiei de vot.

  Unele transporturi se organizeaza chiar in mai multe localitati. Intr-o anumita proportie, turismul electoral este folosit si la locale si la parlamentare, uneori in combinatie cu o procedura demarata anterior, cu complicitatea autoritatilor, de realizare a cartilor de identitate pentru o anumita localitate cu cateva zile inainte.

  MetodaFoto este fotografierea cu telefonul a buletinului stampilat “cum trebuie” ca dovada pentru primirea unei sume de bani.

  Suveica. Cel putin un buletin este marcat anterior votarii, cu stampila de control si cu stampila “Votat” pe un anumit partid sau candidat. Alegatorul, parte a fraudei, primeste un buletin de vot normal cand vine in sectia de votare, dar il introduce in urna cu cel stampilat deja, isi insuseste buletinul alb pe care il inmaneaza altui alegator afara. Acesta urmeaza aceeasi schema, astfel incat fiecare alegator scoate ilegal din sectie cate un buletin.

  MetodaCapsunarilor. In prealabil se fac cercetari si “liste” cu persoanele plecate la munca in strainatate si care nu vor fi in localitatea de domiciliu in ziua votului. Ulterior, diverse persoane cu drept de vot se deplaseaza in mai multe locuri si voteaza in numele acestora. Alteori, insisi membrii comisiei de vot voteaza, eventual inaintea deschiderii urnelor, in numele acestora cunoscandu-le datele personale si semnand ulterior pentru acestia ca s-au prezentat la vot.

  MetodaCamasa. Alegatorul platit intra in sectia de votare si sustine ca nu este apt sa voteze singur sau nu stie carte. Acesta solicita ca un anumit insotitor sa-l ajute. Alegatorul si insotitorul intra impreuna in cabina de vot. Acel insotitor are sarcina de a se asigura ca buletinul depus de alegator in urna este stampilat potrivit intelegerii anterioare dintre mituitor si alegator.

  MetodaCamasa” tinde sa fie folosita din ce in ce mai putin datorita “succesului” metodei foto. In plus, BEC a decis anul acesta ca necunoasterea de carte nu e un temei ca alegatorul sa mearga insotit in cabina.

  O alta modalitate de fraudare a alegerilor consta in acordarea de bani, bunuri, pachete cu produse alimentare, diverse promisiuni in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze cu o anumita persoana.

  Asemanatoare este si metodaBiblia, utilizata des in mediul rural, priveste alegatori din categoria nevoiasi si credinciosi, de preferinta batrani, care in schimbul unei sume modeste fac un juramant cu mana pe Biblie ca vor vota cu cine sunt indemnati.

  MetodaInghesuiala. Aglomerarea intrarii in sectie de catre persoane pregatite in acest sens ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni sau de catre sustinatorii unui anumit partid. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului in sectiile unde se stie ca un partid este favorit.

  Metodele de fraudare in care sunt implicati exclusiv membrii sectiilor de vot si reprezentantii partidelor.

  Utilizarea in exces si necuvenit a urnei mobile” si “Urna mobila schimbata. De obicei se stie exact cate persoane (nedeplasabile) vor vota prin intermediul urnei mobile. Dupa incheierea traseului, urna mobila se pune in portbagajul masinii cu care se deplaseaza cei doi membri din sectia de votare arondata si se acopera cu o prelata. Cand se ajunge la sectia de votare, de sub prelata se scoate o urna mobila similara, cu buletine in numarul anticipat dinainte, dar stampilate anterior pe “cine trebuie”.

  Buletinul de votrebutat (considerat ca fiind necorespunzator cerintelor stabilite de legislatia electorala privind editarea buletinelor de vot), sau anularea pe nedrept a unui buletin. Victime ale acestei metode cad deseori partidele mici care nu au reprezentanti in sectii, dar si partide mari. In acest caz, reprezentantii sectiilor isi impart in vederea numararii teancuri de buletine scoase din urne si cateodata pun la teancul de anulate buletinele corecte ale adversarilor politici.

  MetodaFifty-fifty. Buletinele nefolosite pot fi impartite in complicitate intre reprezentantii Biroului si introduse in urna, fiecare pentru partidul lui. De obicei functioneaza in sectiile mici, unde nu sunt observatori.

  Metodauitucul. Se intampla cand membrii Biroului uita cu intentie sa aplice timbrul autocolant pe buletinul de identitate, respectiv CI ale celui care voteaza, dandu-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

  MetodaDistrugerea. Daca stampilele cu “votat” raman la discretia membrilor biroului dupa incheierea votului si desfacerea urnelor, este posibila stampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.

  MetodaStampila cu elastic– se leaga in jurul incheieturii de la mana, cu un elastic o stampila contrafacuta si in timpul numaratorii se stampileaza buletinele contracandidatului, provocand astfel anularea votului respectiv. Este o metoda folosita pe scara larga in mediul rural si in orasele mici. Stampila poate fi lipita pe cureaua de la ceas sau pe un inel.

  MetodaMaradona. In unele clipe de neatentie a colegilor din sectia de votare la numararea voturilor, anumite buletine se muta dintr-un teanc intr-altul, ducand astfel la vicierea rezultatului numaratorii voturilor. Se practica in sectiile de votare mari si cand nu exista riscul renumararii voturilor.

  Insa cele mai grave metode de frauda electorala sunt cele prin care se falsifica procesele-verbale cu rezultatul votarii.Procesul-verbal facut de acasa – se practica cu precadere in localitatile mici si izolate. Presedintele sectiei de votare are un proces-verbal gata facut. Dupa numaratoare, cei din sectia de votare primesc de la sef cateva pahare cu bautura pentru ca s-a terminat treaba (procesul electoral) si, profitand de neatentia chefliilor, acesta le da la semnat falsul proces-verbal”, se arata intr-un manual anti-frauda al PSD din 2012 obtinut de NewsIn.

  MetodaPost vot – presedintele sectiei de votare are un formular de proces-verbal in alb pe care il completeaza si-l semneaza in fals pe drumul de la sectie la biroul electoral judetean. (Sursaatitudini.wp.com)

  Comentează:

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.