Ghidul alegatorului roman din strainatate la referendum

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a transmis un ghid pentru cetatenii romani din strainatate care vor sa-si exprime optiunea la referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012.urna

 • 46 de sectii de votare la referendum in Spania, 301 in total in strainatate – 19.07.12
 • Procedura de vot la referendum pentru romanii din strainatate – 17.07.12
 • Nici o gratiere prezidentiala, una dintre cerintele Comisiei Europene pentru guvernul Romaniei – 13.07.12

La 29 iulie 2012, in Romania se va desfasura referendumul  national pentru demiterea Presedintelui Romaniei. Referendumul national  din  29 iulie 2012 se organizeaza si desfasoara pe baza Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare. Cetatenii romani aflati in strainatate au posibilitatea sa voteze la referendumul national.

Ce intrebare va aparea pe buletinul de vot?

Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot:

Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”.

In cazul in care cetatenii sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, acestia vor aplica stampila „Votat” in interiorul patrulaterului ce contine mentiunea „DA„.

In cazul in care cetatenii nu sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, acestia vor aplica stampila „Votat” in interiorul patrulaterului ce contine mentiunea „NU„.

Cine poate vota in strainatate?

 • Orice cetatean roman aflat in strainatate (cu domiciliul sau resedinta in strainatate ori aflat ocazional in strainatate), care a implinit, pana in ziua referendumului, inclusiv, varsta de 18 ani.
 • Fiecare alegator are dreptul la un singur vot si isi exprima votul personal (direct). Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.
 • Votul exercitat in cadrul referendumului este secret.
 • Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis.
 • Participarea cetatenilor la  referendum se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la referendum.

Cine nu poate vota in strainatate?

 • Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, cei pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Care sunt actele in baza carora se poate vota in strainatate?

Cetatenii romani pot vota in strainatate pe baza urmatoarelor documente:

 • pasaportul simplu
 • pasaportul de serviciu
 • pasaportul diplomatic sau cartea de identitate, valabile in ziua votarii.
 • Va recomandam sa verificati  valabilitatea documentelor de identitate pe care le detineti.

Care sunt actele in baza carora cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota in Romania?

 • Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, care in ziua votarii se afla in Romania, pot vota  si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.

Cum pot fi obtinute acte de identitate valabile?

Noile acte de identitate se elibereaza de Ministerul Administratiei si Internelor prin structurile sale specializate.

Eliberarea de noi acte de identitate poate fi solicitata:

 1. In tara, direct autoritatilor emitente;
 2. In strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.

Este necesara cartea de alegator?

La  referendumul  national  pentru demiterea Presedintelui Romaniei din  29 iulie 2012 nu se utilizeaza cartea de alegator.

Daca in ziua votului sunt in strainatate, ca turist, pot vota?

Da. Cetatenii romani care in ziua referendumului se afla in strainatate, in scop turistic, pot vota.

Unde puteti  vota?

Cetatenii romani cu drept de vot, care in ziua referendumului se afla in strainatate pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate.

Lista sectiilor de votare se regaseste pe site-ul MAE.

MAE va organiza sectii de votare pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei (ambasade, consulate).

Pe ce fel de liste se vor gasi cetatenii romani din strainatate?

Cetatenii romani care isi exercita dreptul de vot in strainatate vor fi inscrisi  in listele electorale suplimentare.

Care este rolul MAE in organizarea referendumului?

Numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabileste de  Ministrul Afacerilor Externe, prin ordin.

MAE are responsabilitatea organizarii sectiilor de votare doar din punct de vedere logistic.

MAE distribuie birourilor electorale ale sectiilor de votare  organizate in afara tarii: buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea VOTAT, precum si celelalte materiale necesare procesului electoral.

La propunerea MAE,  Biroul Electoral Central acrediteaza observatorii din partea institutiilor sau organizatiilor internationale si reprezentantii massmedia straine.

MAE asigura sediul Biroului  electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii.

MAE, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta,  asigura personalul auxiliar la Biroul electoral pentru sectiile de votare  organizate in afara tarii.

Ajutati-ne sa va ajutam!

 • Aveti grija ca actele de identitate romanesti sa fie valabile si pastrate in buna stare.
 • Adresati-va ambasadei / consulatului cel mai apropiat in cazul in care va confruntati cu probleme consulare.
 • Comunicati toate datele dumneavoastra de contact. Furnizati toate actele care sunt necesare pentru fiecare tip de situatie in care solicitati sprijinul ambasadei sau oficiului consular.

Pentru mai multe informatii privind organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie 2012 puteti accesa site-urile urmatoarelor institutii:

Romanii din Italia solicita mai multe sectii de votare pentru referendum

urna votantPeste 20 de asociatii ale romanilor din Italia solicita Guvernului roman sa mareasca numarul sectiilor de votare, in perspectiva referendumului de pe 29 iulie. Romanii spun ca cele 55 de sectii de votare sunt insuficiente.

„Peste un milion si jumatate de romani ar trebui sa se raporteze doar la cele 55 de sectii de votare existente. Sunt multe localitati in care comunitatile de romani numara peste 5000 de rezidenti, care au cea mai apropiata sectie de votare la o distanta de minim 100 km.

Argumentul cheltuielilor mari legate de acest referendum poate fi anulat, in cazul nostru, deoarece sediile sectiilor de vot pot fi puse la dispozitie de catre autoritatile italiene, contactate de catre membrii asociatiilor romanesti”, se afirma in comunicatul asociatiilor romanesti, publicat de Gazeta Romaneasca.

„Suntem siguri ca in acest moment in Romania sunt foarte putine familii in care sa nu fie cel putin un membru al acesteia plecat peste hotare. Deci Romania nu are nici un motiv ca sa se opuna acestui demers.

Suntem siguri ca veti lua in consideratie dreptul nostru constitutional de a participa efectiv la luarea de decizii in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Este un drept al nostru si o obligatie a Guvernului ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sa aiba posibilitatea de a vota, de a avea un rol activ atunci cand este vorba chestiunile din tara”, argumenteaza liderii celor 20 de asociatii.

Asociatiile semnatare sunt Coordonamentul National al Cetatenilor Romani din Italia, Hora Unirii (Grossetto), Fratia (Bologna), Dacii (Arezzo), Latinitatea (Prato), Romania (Lombardia – Bergamo), Ciprian Porumbescu (Palermo), Ulpia Traiana Romana (Roma), Flacara (Campi B.zio – Firenze), Traian si Decebal (Giarre), Desteapta-te Romane (Verona), Europa Udine si filialele din Roma, Sezze, Genova, Bologna, Pavia, Pordenone, Piacenza, Siracusa, Padova, precum si Asociatia Romanilor din Marsciano si Aquila.

Marga: Vrem sa prevenim fraudele care au avut loc in strainatate, in trecut

Votanti

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a explicat, joi seara, ca vrea sa previna situatiile din trecut, cand s-au facut sectii de votare in sediile unui partid, in strainatate, pentru votul la referendum.

„Purtam responsabilitatea evitarii tuturor acelor fraude care s-au produs in strainatate, trebuie sa le prevenim. Ca minister ne-am asumat aceasta raspundere. Am asigurat peste 301 sectii de votare, ceea ce este mai mult decat oricand, s-au luat masuri sa se previna situatiile din trecut cand au fost facute sectii si in sediile unui partid.

Noi, ca minister, gestionam logistica, restul, organizarea comisiilor, sunt in raspunderea autoritatilor electorale centrale. Orele de votare sunt cele care sunt stabilite prin legea din Romania”, a declarat Andrei Marga.

„Organizarea referendumului in afara tarii costa Romania 2,5 milioane de lei”

Seful MAE a adaugat ca, in cazul in care va fi nevoie, sectiile de votare din strainatate vor fi suplimentate.

„Am facut investigarea continua in ultimele zile a vointei celor din comunitati, s-a ajuns la 301 sectii de votare, daca mai e nevoie mai putem interveni pentru suplimentare inca 1,2 zile. Suntem deschisi pentru ca vrem sa vina lumea la vot si sa poata vota fiecare conform constiintei lui”, a afirmat Marga.

MAE suplimenteaza numarul de sectii de votare din strainatate la 301

MAE a anuntat, miercuri seara, suplimentarea numarului sectiilor de votare din strainatate pentru referendum, acestea ajungand la 301, fata de 150 anuntate in 12 iulie.

Sectii suplimentare sunt in „Italia”, „Spania”, dar si in „SUA”, „Republica Moldova”, „Franta”, „Marea Britanie”, „Austria”, „Cipru”, „Grecia”, „Israel”, „Polonia”, „Turcia”, „Germania”, precum si in alte state.

Referendumul din 29 iulie: Mai multe sectii de votare decat in 2007

Din acestea, 18242 sunt sectii de votare in tara si 301 sunt sectii de votare in strainatate.

Fata de alegerile locale din iunie au fost organizate 109 de sectii de vot in plus, iar fata de referendumul de demitere din 2007 anul acesta avem cu 1249 mai multe sectii.
Legea referendumului a trecut de Parlament: Interval de vot 7-23, prag necesar

Parlamentarii au stabilit, miercuri, ca referendumul se va desfasura intr-o singura zi, insa cu program de vot prelungit cu patru ore. Astfel, cetatenii isi vor putea exercita dreptul de vot in intervalul 07:00-23:00. Nu a fost, insa, eliminat pragul electoral, fiind in continuare necesara prezenta a 50%+1 din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

MAE suplimenteaza numarul de sectii de votare din strainatate la 301

Ministerul de Externe va suplimenta numarul de sectii de votare din strainatate pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Astfel, in urma centralizarii propunerilor primite de la ambasadele si oficiile consulare, precum si de la reprezentanti ai comunitatilor romanesti din strainatate, MAE anunta intr-un comuncat ca a suplimentat cu 151, pana la 301, numarul sectiilor de votare.
Evaluarea a tinut cont de posibilitatile tehnice (sediu, comunicatii etc.) si de personal, pentru organizarea sectiilor de votare in conditiile legii, inclusiv obtinerea acordului tarilor de resedinta, se arata in documentul citat.
Lista este disponibila pe pagina de internet a MAE, in sectiunea „Referendum 2012”.
Lista suplimentara completeaza sectiile de votare din cadrul misiunilor diplomatice comunicate in data de 12 iulie 2012.
Mai multe grupuri si organizatii de romani din Statele Unite si Europa au adresat solicitari autoritatilor de la Bucuresti impotriva intentiei Guvernului de a reduce numarul de sectii de votare pentru diaspora.
MAE a anuntat joia trecuta ca un numar de 150 de sectii de votare vor fi organizate in strainatate pentru referendumul din 29 iulie.
Comparativ, la alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de sectii de votare peste hotare.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.