Alprazolam si Escitalopram

Alprazolam lph, comprimate

Prospect

Forma de prezentare
Cpr. 0,25 mg; 0,5 mg, 1 mg; ct. U 2, 3 sau 100 blist. U 10 cpr. (S/P-RF)
Indicatii
Stari anxioase (nevroza anxioasa). depresie anxioasa. depresie nevrotica sau reactiva. stari de panica care evolueaza cu sau fara fobie. Blocarea sau atenuarea atacurilor de panica si a fobiei la pacienti care au agorafobie cu atacuri de panica.
Dozare si mod de administrare
Doza trebuie individualizata in functie de severitatea simptomelor si de raspunsul fiecarui pacient in parte. Doza zilnica poate varia intre 0,25 si 4,5 mg, administrare orala in priza unica sau fractionat. Oprirea tratament se face prin reducerea gradata a dozelor.
Contraindicatii
Pacienti cu sensibilitate cunoscuta la benzodiazepine.
Atentionari si precautii speciale
Pot aparea obisnuinta si dependenta fizica/psihica. Trebuie acordata atentie pacientilor cu predispozitie la abuzul de medicamente. Scaderea rapida sau intreruperea brusca a tratament determina simptome de abstinenta. Administrarea la pacientii cu depresie severa sau cu tendinta la suicid se face cu Precautii. Precautii in cazul folosirii pentru tratament starilor de panica. Precautie la pacientii cu afectare renala sau hepatica. Precautii la copii sub 18 ani.
Atentie cand este adm. concomitent cu: alte psihotrope, anticonvulsivante,
antihistaminice, alcool, alte medicamente care deprima SNC. Folosirea in primul trimestru de sarcina trebuie evitata. Mamele nu trebuie sa alapteze in timpul tratament cu alprazolam. Pacientii care primesc alprazolam trebuie sfatuiti sa nu conduca masini sau sa opereze utilaje periculoase.
Reactii adverse
Senzatie de somnolenta si de ameteala. Tulburari de vedere, cefalee, depresie, insomnie, nervozitate/anxietate, tremor, modificari de greutate, tulburari de memorie/amnezie, tulburari de coordonare, diferite simptome gastrointestinale si manifestari vegetative. Distonie, iritabilitate, anorexie, oboseala, vorbire neclara, icter, slabiciune musculara, modificari ale libidoului, neregularitati ale ciclului menstrual, incontinenta, retentie de urina si afectarea functiei hepatice. Rar cresterea presiunii intraoculare. Mai putin frecvente au fost modificarea afectului, dermatita. Dificultati de concentrare, stari confuzionale, halucinatii, excitatii, precum si efecte de comportament advers ca iritabilitate, agitatie, furie si agresivitate sau reactii de tip ostil.

Depresia – tristetea patologica

Generalitati

Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete, de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate.

Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta. Unii se simt „daramati” pentru o perioada lunga de timp, in timp ce la alte persoane trairile de depresie vin si pleaca. In cazul in care o persoana are episoade scurte de depresie usoara, aceasta poate fi capabila sa isi continue viata profesionala si sa faca fata activitatilor cotidiene. Totusi, daca persoana in cauza nu urmeaza o forma sau alta de tratament pentru depresie, este supusa riscului de a deveni din ce in ce mai depresiva sau de a se imbolnavi fizic. In cazurile severe de depresie, persoana respectiva poate ajunge la incapacitatea de a comunica, la incapacitatea de a efectua activitatile de rutina si chiar la suicid. In aceste cazuri, consultul unui specialist si urmarea unui tratament sunt esentiale.

Persoanele cu depresie pot fi refractare la ideea de a cauta ajutor deoarece considera ca acest lucru este o dovada de slabiciune personala sau un defect de caracter sau cred ca trebuie sa fie capabili sa iasa singuri din aceasta stare.
Astazi se stie ca depresia, ca si orice alta afectiune medicala, are o baza biologica si chimica. Tratamentul depresiei este sigur si de regula eficace chiar si in cazul persoanelor cu depresie severa.

escitalopram

Studiu privind strategiile terapeutice medicamentoase destinate tulburarii cumparaturilor compulsive

Categoria: Diverse

Studiu privind strategiile terapeutice medicamentoase destinate tulburarii cumparaturilor compulsive

Stire medicala

13 Iunie 2007

Rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Stanford University School of Medicine au fost surprinzatoare pentru cercetatori. Acestea indica faptul ca un antidepresiv indicat anterior in tratamentul tulburarilor comportamentale care implica si cumparaturile compulsive nu a condos la un beneficiu sustinut si stabil la pacientii cu acest gen de probleme. Medicamentul este escitalopram (Lexapro), un antidepresiv prescris frecvent.
In acest studiu cercetatorii nu au descoperit nici o diferenta intre cele doua grupuri de pacienti cu tulburarea cumparaturilor compulsive, primul grup primind Lexapro iar al doilea placebo.
Rezultatele sunt surprinzatoare deoarece conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Lorrin Koran, a realizat un studiu similar in 2003 iar atunci a descoperit ca pacientii care sufera de tulburarea cumparaturilor compulsive si-au inbunatatit nivelul de stabilitate dupa administrarea unui medicament antidepresiv (citalopram) in care escitalopramul este substanta activa.
Prof. Koran a declarat ca „a fost un soc faptul ca atunci cand am realizat din nou trialul cu aceiasi substanta activa, aceasta nu a functionat similar cu studiul precedent”.
„Nu cred ca ne confruntam cu o afectiune pur biologica” a declarat Prof. Koran ci „ne confruntam cu un comportament care are radacini biologice diferite la persoane diferite si in consecinta este posibil sa fi avut grupuri foarte diferite de indivizi in cele doua studii”.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Escitalopram Sandoz 5 mg, comprimate filmate Escitalopram Sandoz 10 mg, comprimate filmate Escitalopram Sandoz 15 mg, comprimate filmate Escitalopram Sandoz 20 mg, comprimate filmate

Escitalopram

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

– Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1.       Ce este Escitalopram Sandoz şi pentru ce se utilizează

2.       Înainte să utilizaţi Escitalopram Sandoz

3.       Cum să utilizaţi Escitalopram Sandoz

4.       Reacţii adverse posibile

5.       Cum se păstrează Escitalopram Sandoz

6.       Informaţii suplimentare

1.       CE ESTE ESCITALOPRAM SANDOZ ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Escitalopram Sandoz conţine escitalopram şi este utilizat pentru tratamentul depresiei (episoade depresive majore).

Escitalopramul aparţine unui grup numit inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează la nivelul creierului asupra sistemului serotoninei, determinând creşterea concentraţiei de serotonină. Tulburările sistemului serotoninic sunt considerate un factor important în apariţia depresiei.

2.       ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ESCITALOPRAM SANDOZ

Nu utilizaţi Escitalopram Sandoz

•     dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale Escitalopram Sandoz (vezi pct.6 ”Informaţii suplimentare”).

•     dacă utilizaţi alte medicamente care aparţin unui grup numit inhibitori MAO, incluzând selegilina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizată în tratamentul depresiei) şi linezolidul (un antibiotic).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Escitalopram Sandoz

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Escitalopram Sandoz nu se recomandă în mod normal la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum sunt tentative de suicid, gânduri suicidare şi ostilitate (predominant agresiune, comportament opoziţional [evidenţiat prin negativism, ostilitate, încăpăţânare şi opunere pasivă la adulţi, profesori şi, în unele cazuri, la alte persoane responsabile] şi furie) atunci când utilizează medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie Escitalopram Sandoz la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, dacă decide că acest lucru este în interesul lor. Dacă medicul dumneavoastră a prescris Escitalopram Sandoz pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi doriţi să discutaţi despre acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi din nou medicului dumneavoastră. Trebuie să informaţi medicul dacă oricare dintre simptomele enumerate mai sus apar sau se agravează, atunci când pacienţii cu vârsta sub 18 ani utilizează Escitalopram Sandoz. De asemenea, până în prezent, nu au fost demonstrate reacţiile adverse pe termen lung cu privire la creştere, maturizare, dezvoltare cognitivă şi comportamentală în cazul administrării Escitalopram Sandoz la acest grup de vârstă.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate

Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

– dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare;

– dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii cu vârsta sub 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi alte tulburări sau boli, deoarece medicul poate avea nevoie de aceste informaţii. În special, spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă:

•     aveţi epilepsie. Tratamentul cu Escitalopram Sandoz trebuie întrerupt dacă prezentaţi convulsii sau dacă frecvenţa apariţiei convulsiilor creşte (vezi, de asemenea, pct. 4 ”Reacţii adverse posibile”).

•     suferiţi de insuficienţă a ficatului sau insuficienţă a rinichilor. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.

•     aveţi diabet zaharat. Tratamentul cu Escitalopram Sandoz poate influenţa concentraţiile de zahăr din sânge. Doza de insulină şi/sau medicamente administrate oral care reduc concentraţia de zahăr din sânge trebuie să fie modificate.

•     aveţi o concentraţie mică de sodiu în sânge.

•     aveţi o tendinţă de a sângera sau de a face vânătăi cu uşurinţă.

•     urmaţi un tratament electroconvulsivant.

•     aveţi boală cardiacă coronariană.

2

Unii pacienţi cu boală maniaco-depresivă pot intra în faza maniacală. Aceasta este caracterizată prin idei neobişnuite şi care se modifică rapid, stare de fericire nemotivată şi activitate fizică excesivă. Dacă vă apar astfel de simptome, este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

În primele săptămâni de tratament pot să apară simptome cum sunt neliniştea sau incapacitatea de a sta aşezat sau de a sta liniştit. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi astfel de simptome.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•     Inhibitori neselectivi ai MAO (IMAO) care conţin următoarele componente active fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină. Dacă aţi utilizat oricare dintre aceste medicamente, va trebui să aşteptaţi 14 zile înainte de a lua Escitalopram Sandoz. După întreruperea tratamentului cu Escitalopram Sandoz trebuie să aşteptaţi 7 zile înainte de a lua oricare dintre aceste medicamente.

•     Inhibitori selectivi reversibili ai MAO-A, care conţin moclobemidă (utilizată, de asemenea, pentru tratamentul depresiei).

•     Inhibitori ireversibili ai MAO-B, care conţin selegilină (utilizată în tratamentul bolii Parkinson). Aceste medicamente cresc riscul de reacţii advese.

•     Antibioticul linezolid.

•     Litiu (utilizat în tratamentul tulburărilor maniaco-depresive şi triptofan.

•     Imipramină şi desipramină (ambele utilizate pentru tratamentul depresiei).

•     Sumatriptan şi medicamente similare (utilizate pentru tratamentul migrenelor) şi tramadol (medicament utilizat împotriva durerii severe). Aceste medicamente cresc riscul de reacţii adverse.

•     Cimetidină şi omeprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (medicament utilizat pentru tratamentul depresiei) şi ticlopidină (utilizat pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral). Aceste medicamente pot determina creşterea concentraţiilor de Escitalopram Sandoz din sânge.

•     Sunătoare (Hypericum perforatum) – un medicament pe bază de plante medicinale utilizat pentru tratamentul depresiei.

•     Acid acetilsalicilic şi medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau pentru subţierea sângelui, aşa numitele anticoagulante).

•     Warfarină, dipiridamol şi fenprocumon (medicamente utilizate pentru subţierea sângelui, aşa numitele anticoagulante). Medicul dumneavoastră va verifica, probabil, funcţia de coagulare a sângelui atunci când iniţiază sau opreşte tratamentul cu Escitalopram Sandoz, pentru a putea stabili dacă doza de anticoagulant este încă adecvată.

•     Meflochină (utilizată pentru tratamentul malariei), bupropionă (utilizată în tratamentul depresiei) şi tramadol (utilizat pentru tratamentul durerilor severe) datorită riscului posibil de scădere a pragului pentru convulsii.

•     Antipsihotice (medicamente pentru tratamentul schizofreniei, psihozelor), care sunt asociate cu un risc posibil pentru scăderea pragului convulsivant şi antidepresive (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei)

•     Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizate în boli cardiovasculare), desipramină, clomipramină şi nortriptilină(antidepresive) şi risperidonă, tioridazină şi haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesară modificarea dozei de Escitalopram Sandoz.

Utilizarea Escitalopram Sandoz cu alimente şi băuturi

3

Escitalopram Sandoz poate fi utilizat cu sau fără alimente (vezi pct. 3 ”Cum să utilizaţi Escitalopram Sandoz”).

Similar cu multe alte medicamente, nu se recomandă asocierea Escitalopram Sandoz cu alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă. Nu utilizaţi Escitalopram Sandozdacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

Dacă utilizaţi Escitalopram Sandoz în timpul ultimelor 3 luni de sarcină trebuie să fiţi avertizată despre faptul că următoarele simptome pot să apară la copilul dumneavoastră nou-născut: probleme ale respiraţiei, piele albăstruie, convulsii, modificări ale temperaturii corpului, dificultăţi la alimentare, vărsături, concentraţii mici ale zahărului în sânge, musculatură contractată sau flască, reflexe vii, tremor, agitaţie, iritabilitate, letargie, plâns permanent, somnolenţă sau dificultăţi la adormire. Dacă nou-născutul prezintă oricare dintre aceste simptome, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă Escitalopram Sandoz este utilizat în timpul sarcinii, tratamentul nu trebuie niciodată întrerupt brusc.

Alăptare

Nu utilizaţi Escitalopram Sandoz dacă alăptaţi, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul

dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Sunteţi sfătuit să nu conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje până nu ştiţi cum vă influenţează Escitalopram Sandoz.

Informaţii importante privind unele componente ale Escitalopram Sandoz

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI ESCITALOPRAM SANDOZ

Utilizaţi întotdeauna Escitalopram Sandoz exact cum aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Puteţi utiliza Escitalopram Sandoz cu sau fără alimente. Luaţi comprimatele cu un pahar cu apă.

Numai pentru Escitalopram Sandoz 10 mg: dacă este necesar, puteţi diviza comprimatul în două părţi egale.

Numai pentru Escitalopram Sandoz 20 mg: dacă este necesar, puteţi diviza comprimatul în patru sau în două părţi egale (sferturi sau jumătăţi ).

Numai pentru Escitalopram Sandoz 15 mg: dacă este necesar, puteţi diviza comprimatul în trei părţi egale.

Adulţi

Doza uzuală este de 10 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până la maxim 20 mg pe zi.

4

Pacienţi vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)

Doza uzuală iniţială este de 5 mg o dată pe zi. Trebuie utilizată o doză maximă cât mai mică. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)

Escitalopram Sandoz nu trebuie administrat copiilor sau adolescenţilor (vezi pct. „Înainte să utilizaţi Escitalopram Sandoz”).

Durata tratamentului

•     Poate fi nevoie de mai multe săptămâni până să începeţi să vă simţiţi mai bine. Ca urmare, trebuie să continuaţi să luaţi Escitalopram Sandoz chiar dacă durează ceva timp înainte să simţiţi oricare ameliorare a stării dumneavoastră.

•     Nu modificaţi doza, fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

•     Continuaţi să utilizaţi comprimatele atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă întrerupeţi prea repede tratamentul, simptomele pot să vă reapară. Se recomandă ca tratamentul să fie continuat pentru o perioadă de cel puţin 6 luni după ce vă simţiţi bine din nou.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Escitalopram Sandoz

Dacă aţi utilizat prea mult Escitalopram Sandoz, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă. Faceţi acest lucru chiar dacă nu aveţi nici un semn de disconfort. Unele dintre simptomele pe care le puteţi avea sunt: ameţeli, tremor, agitaţie, convulsii, comă, greaţă, vărsături, modificarea ritmului inimii, scăderea tensiunii arteriale şi modificarea echilibrului lichidelor şi sării. Luaţi cutia de Escitalopram Sandoz cu dumneavoastră la medic sau la spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Escitalopram Sandoz

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză şi vă reamintiţi înainte de a merge la culcare, luaţi-o imediat. Continuaţi-vă apoi schema de tratament obişnuită . Dacă vă amintiţi în timpul nopţii sau a doua zi, nu luaţi doza uitată şi continuaţi cu schema de tratament obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Escitalopram Sadoz

Nu încetaţi să utilizaţi Escitalopram Sandoz, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Când terminaţi cura de tratament, se recomandă ca doza de Escitalopram Sandoz să fie redusă treptat, pe parcursul a câteva săptămâni.

Când întrerupeţi Escitalopram Sandoz, mai ales dacă faceţi acest lucru brusc, puteţi prezenta simptome de întrerupere. Aceste simptome sunt frecvente atunci când tratamentul cu Escitalopram Sandoz este întrerupt. Riscul este mai mare dacă tratamentul cu Escitalopram Sandoz a fost utilizat pe perioade îndelungate, au fost administrate doze mari sau atunci când doza este redusă prea repede. Majoritatea persoanelor au simptome uşoare, care dispar singure în decurs de 2 săptămâni. Cu toate acestea, la unii pacienţi aceste simptome pot fi severe sau pot persista o perioadă mai mare de timp (2-3 luni sau mai mult).

Dacă prezentaţi simptome de întrerupere severe atunci când opriţi tratamentul cu Escitalopram Sandoz, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să continuaţi tratamentul temporar şi, ulterior, să reduceţi doza într-un ritm mai lent.

Simptomele de întrerupere includ: ameţeli (nu poate să stea sau nu are echilibru), senzaţie de ace şi înţepături, senzaţie de arsură şi senzaţie de şoc electric (mai puţin frecvent), inclusiv la nivelul capului, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri sau incapacitatea de a dormi), anxietate, durere de cap, senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne), nelinişte sau agitaţie,

5

tremor (tremurături), senzaţie de confuzie sau dezorientare, instabilitate emoţională sau iritabilitate, diaree (scaune moi), tulburări de vedere, perceperea bătăilor inimii ca o fluturare sau o lovitură (palpitaţii).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Escitalopram Sandoz poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt în general uşoare şi, de regulă, dispar după câteva săptămâni de tratament. Vă rugăm să luaţi în considerare că multe dintre efecte pot fi manifestări ale afecţiunii dumneavoastră şi, ca urmare, se vor ameliora atunci când veţi începe să vă simţiţi mai bine.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse în timpul tratamentului:

Mai puţin frecvente (afectează mai mult de 1 din 1000 şi mai puţin de 1 din 100 persoane)

•     sângerare anormală, incluzând sângerare gastro-intestinală (sângerare la nivelul tractului gastro-intestinal).

Rare (afectează mai mult de 1 din 10000 şi mai puţin de 1 din 1000 persoane)

•     Umflarea pielii, limbii, buzelor sau feţei sau dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire (reacţie alergică)

•     Febră mare, agitaţie, confuzie, tremurături şi contractură musculară bruscă; acestea pot fi semne ale unei afecţiuni rare denumită sindrom serotoninergic.

Cu frecvenţă necunoscută

•     Dificultăţi la urinare

•     Convulsii, vezi şi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Escitalopram Sandoz”

•     Colorare în galben a pielii şi a albului ochilor sunt semne de insuficienţă a ficatului/hepatită

În plus faţă de cele prezentate mai sus au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

•     Senzaţie de rău (greaţă)

Frecvente (afectează mai mult de 1 din 100 şi mai puţin de 1 din 10 persoane)

•     curgerea nasului sau nas înfundat (sinuzită)

•     Scăderea sau creşterea poftei de mâncare

•     Anxietate, nelinişte, vise anormale, dificultăţi la adormire, senzaţie de somn, ameţeli, căscat, tremurături, senzaţie de înţepături la nivelul pielii

•     Diaree, constipaţie, vărsături, uscăciune a gurii

•     Transpiraţie excesivă

•     Durere musculară şi articulară (artralgie şi mialgie)

•     Tulburări sexuale (ejaculare întârziată, probleme ale erecţiei, apetit sexual redus, femeile pot avea probleme în a obţine orgasmul)

•     Fatigabilitate, febră

•     Creştere în greutate

6

Mai puţin frecvente (afectează mai mult de 1 din 1000 şi mai puţin de 1 din 100 persoane)

•     Erupţie veziculară (urticarie), erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit)

•     Scrâşnirea dinţilor, agitaţie/nelinişte, nervozitate, atacuri de panică, confuzie

•     Tulburări ale gustului, tulburări ale somnului, leşin (sincopă)

•     Pupile dilatate (midriază), tulburare vizuală, zgomote în urechi (tinitus)

•     Căderea în exces a părului

•     Sângerare vaginală

•     Scădere în greutate

•     Bătăi rapide ale inimii

•     Umflarea mâinilor şi a picioarelor

•     Sângerare a nasului

Rare (afectează mai mult de 1 din 10000 şi mai puţin de 1 din 1000 persoane)

•     Agresiune, alienare sau pierderea simţului realităţii (depersonalizare), vederea unor lucruri care nu există (halucinaţii)

•     Bătăi lente ale inimii

Cu frecvenţă necunoscută

La unii pacienţi au fost observate următoarele evenimente adverse

•     Gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere, vezi şi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Escitalopram Sandoz”

•     Scăderea concentraţiei de sodiu în sânge (simptomele sunt: greaţă sau vărsături însoţite de slăbiciune musculară şi confuzie)

•     Ameţeli când staţi în picioare, datorită tensiunii arteriale mici (hipotensiune arterială ortostatică)

•     Valori anormale ale testelor funcţiei ficatului (valori serice crescute ale enzimelor ficatului)

•     Tulburări de mişcare (mişcări involuntare)

•     Erecţie dureroasă (priapism)

•     Tulburări de sângerare incluzând sângerări ale pielii şi mucoaselor (echimoze) şi un număr mic de plachete în sânge (trombocitopenie)

•     Umflare bruscă a pielii sau mucoaselor (edem angioneurotic)

•     Creşterea cantităţii de urină eliminată (sindrom de secreţie inadecvată de hormon antidiuretic)

•     Secreţie lactată la femeile care nu alăptează

•     Perioade de veselie exagerată dar asociate cu lipsă de energie (manie)

Suplimentar, un număr de reacţii adverse sunt cunoscute că apar la administrarea de medicamente care acţionează similar cu escitalopramul (substanţa activă din compoziţia Escitalopram Sandoz). Acestea sunt:

•     Incapacitatea de a sta aşezat sau de a sta liniştit (acatisie)

•     Lipsa poftei de mâncare (anorexie)

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. CUM SE PĂSTREAZĂ ESCITALOPRAM SANDOZ

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Escitalopram Sandoz după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

7

Blister din OPA-Al-PVC/Al

A nu se păstra la temperaturi peste 25ºC.

Flacon din PEÎD

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

După prima deschidere, comprimatele pot fi păstrate în flaconul din PEÎD bine închis pentru o perioadă de maxim 6 luni. După prima deschidere, a nu se păstra flaconul la temperaturi peste 25ºC.

La sfârşitul acestei perioade de 6 luni, orice comprimat rămas în flaconul din PEÎD nu mai trebuie utilizat şi trebuie aruncat.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.          INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Escitalopram Sandoz

•     Fiecare comprimat de Escitalopram Sandoz conţine 5 mg/10 mg/15 mg/20 mg din substanţa activă escitalopram (sub formă de oxalat).

•     Celelalte componente sunt: Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, hipromeloză, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru. Film: hipromeloză, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc.

Cum arată Escitalopram Sandoz şi conţinutul ambalajului

Escitalopram Sandoz 5 mg:Comprimate filmate rotunde, albe.

Escitalopram Sandoz 10 mg

Comprimate filmate ovale, albe, cu o linie mediană pe una dintre feţe.

Escitalopram Sandoz 15 mg

Comprimate filmate ovale, albe, cu două linii de divizare pe ambele feţe.

Escitalopram Sandoz 20 mg

Comprimate filmate rotunde, albe, cu două linii mediane perpendiculare pe ambele feţe.

Escitalopram Sandoz este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu blistere din OPA-Al-PVC/Al

7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 56×1, 60, 60×1, 90, 98, 98×1, 100, 100×1, 200 şi 500 comprimate.

Cutie cu flacoane din PEÎD cu capac cu filet şi capsulă cu desicant

28, 30, 56, 60, 98, 100 şi 250 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sandoz SRL

Str. Livezeni, nr. 7A, 540472 Târgu Mureş, România

8

Producători

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke-Alle 1, 39179 Barleben, Germania

Salutas Pharma GmbH

Dieselstrasse 5, 70839 Gerlingen, Germania

Lek Pharmaceuticals d.d.

Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

LEK S.A.

ul. Domaniewska 50 C, 02-672 Warszawa, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Olanda:

Austria:

Bulgaria:

Escita Sandoz 5 mg, filmomhulde tabletten Escita Sandoz 10 mg, filmomhulde tabletten Escita Sandoz 15 mg, filmomhulde tabletten Escita Sandoz 20 mg, filmomhulde tabletten

Escitalon

Republica Cehă:

Danemarca:

Estonia:

Spania:

Finlanda:

ESCIRDEC 10 mg ESCIRDEC 20 mg

Escitalopram Sandoz

Ciraset 10mg Ciraset 20mg

Escitalopram Sandoz película EFG

Escitalopram Sandoz

9

10 mg comprimidos recubiertos con 15 mg comprimidos recubiertos con 20 mg comprimidos recubiertos con 5 mg tabletti, kalvopäällysteinen 10 mg tabletti, kalvopäällysteinen 15 mg tabletti, kalvopäällysteinen

Escitalopram Sandoz 20 mg tabletti, kalvopäällysteinen

Ungaria:

Lituania:

Letonia:

Escitalopram Sandoz 5 mg filmtabletta Escitalopram Sandoz 10 mg filmtabletta

Ciraset 10 mg plėvele dengtos tabletės Ciraset 20 mg plėvele dengtos tabletės

Ciraset 10 mg apvalkotās tabletes Ciraset 20 mg apvalkotās tabletes

Norvegia:

Escitalopram Sandoz Escitalopram Sandoz Escitalopram Sandoz Escitalopram Sandoz

Polonia

PRAMATIS

Portugalia

ESCITALOPRAM SANDOZ

România

Slovenia

Escitalopram Sandoz 5 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 10 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 15 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 20 mg comprimate filmate

Escitalopram Sandoz 5 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 10 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 15 mg comprimate filmate Escitalopram Sandoz 20 mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2009.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s