„Octombrie Rosu”, cel mai ingrijorator si sofisticat atac de spionaj cibernetic din istorie

„Octombrie Rosu”, cel mai ingrijorator si sofisticat atac de spionaj cibernetic din istorie. Romania si R.Moldova pe lista hackerilor
Anonymous
Agentiile de investigatii de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima in urma unui atac cibernetic fara precedent.
Inca din 2007, indivizi necunoscuti fura informatii extrem de importante din institutii guvernamentale si diplomatice din toata lumea.
Patru astfel de tinte au fost identificate si in Romania. Specialistii spun ca avem de-a face cu cel mai ingrijorator si sofisticat spionaj cibernetic din istorie .
Conform unei investigații efectuate de Compania Kaspersky Lab, structurile militare, guvernamentale și diplomatice din R. Moldova au fost supuse spionajului cibernetic de cinci ani.Rețeaua de spionaj, „Octombrie Roșu” spiona ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, precum și unele state occidentale și din Asia Centrală.

În spatele acestei operațiuni s-ar afla hackeri chinezi și operatori vorbitori de limba rusă.

Este vorba despre o operatiune de spionaj foarte complexa, unul dintre cele mai ingrijoratoare atacuri cibernetice din istorie si fara indoiala unul dintre cele mai sofisticate.

Atacatorii sunt hackeri ramasi necunoscuti ,despre care serviciile de informatii stiu doar ca lovesc de undeva din lume.
O fac de 7 ani si au deja un nume: Octombrie Rosu. Au inceput cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau din cercetare.

S-au mutat apoi in Europa de Est.

Indivizii au trimis pe adresele institutiilor vizate mailuri cu titluri extrem de atragatoare. In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua.
Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia.
De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hakerilor.

Atacatorii par sa fie interesati de furtul de documente ce contin informatii sensibile, incearca sa fure documente criptate cu un soft folosit de catre NATO si UE.

67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple Biblioteca Congresului American.

Specialistii laboratoarelor Kaspersky, cei care au descoperit virusul, impreuna cu centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica incearca acum sa afle cat mai multe elemente care ar putea sa-i ajute pe anchetatori sa dea pana la urma de acesti spioni, care ar putea fi rusi.

Incont.ro si Timpul md.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.