EFECTELE MIRACULOASE ALE UNEI GANDIRI POZITIVE

creier

– Gândul este cea mai puternică forţă de pe pământ. El este cea mai puternică armă din arsenalul unui yoghin. Gândurile constructive transformă, înnoiesc şi modelează.

Gândirea pozitivă nu înseamnă optimism gratuit, superficialitate în abordarea problemelor sau indiferenţă. Gândirea pozitivă este un mod de a înţelege şi de a te bucura de viaţă, după o sumă de principii realiste şi corecte faţă de tine însăţi. Este absurd să-ţi imaginezi că vei deveni milionar  în euro, doar dacă adopţi o atitudine pozitivă temporară.

Prin tot ce trecem, prin tot ce gândim, ne construim viaţa pe care o trăim.
Singuri facem acest lucru şi nu trebuie să învinuim pe altcineva dacă nu ne place un aspect al ei. Este mai comod să dai vina pe astre sau chiar pe alte persoane, decât să recunoşti că tu îţi creezi sau îţi atragi răul pe care-l trăieşti. Mintea umană are o putere creatoare formidabilă şi va trebui s-o folosim pentru a ne îmbunătăţi viaţa. Gândirea pozitivă este un stil de viaţă care se învaţă. Gândirea pozitvă, dacă devine un mod de raportare la realitate, îţi poate aduce ţie şi celor din jurul tău, o serie de avantaje. Un proverb chinezesc spune: „Eşti ceea ce gândeşti”. Există şi în înţelepciunea populară românească proverbe care fac apel la gândirea pozitivă. „De ce ţi-e frică nu scapi” – deci, ar fi de preferat să-ţi înfrunţi temerile, să le analizezi şi să le depăşeşti. „Cum îţi aşterni aşa dormi”, adică norocul nu este doar o chestiune de hazard, ci poate deveni o opţiune.

Gândirea pozitivă face ca lumea în care trăieşti să devină pozitivă. Cât de minunată devine viaţa pentru acela care gândeşte pozitiv! El vede în fiecare clipă o nouă modalitate de a experimenta bucuria, savoarea sublimă a miracolului. În natură el înfloreşte cu fiecare floare. O fiinţă pozitivă îşi face chiar şi din probleme un prilej de bucurie.

Mahatma Gandhi spunea adeseori: „Lumea este propria ta oglindire”. De exemplu: dacă zâmbim într-o oglindă, ea nu face decât să ne întoarcă zâmbetul; dacă ne încruntăm, ne este reflectată încruntarea. Deci, ceea ce oferim, vom primi până la urmă înapoi. Este imposibil să oferim dragoste şi sentimente pozitive şi să primim înapoi, ură şi dizarmonie.

Propriul destin poate fi schimbat gândind pozitiv. Iată ce spunea un mare maestru indian – Swami Shivananda:

  • Fii atent la gândurile tale, pentru că ele vor fi cuvinte! 
  • Fii atent la vorbele tale pentru că ele vor fi fapte (acţiuni)! 
  • Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor deveni obiceiuri! 
  • Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor oglindi caracterul tău! 
  • Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău! 

Deci, fiecare plăteşte pentru greşelile proprii. Cunoscând acest mecanism poţi înţelege mult mai uşor de ce nefericirea este o stare care pătrunde în toate acţiunile celui care o generează sau o întreţine prin gânduri. Când eşti pozitiv nu poţi fi negativ şi nimic din stările negative nu te pot atinge pentru că tu nu le atragi.

Pentru o fiinţă stresată lumea devine un pericol, pentru un om trist întreg universul este jalnic. Se spune despre unii oameni că atrag ghinionul orice ar face. E pură întâmplare? Dar dacă priveşti mai atent vei putea observa că aceşti oameni au un comportament preponderent negativist. În prezenţa unui om care se crede învins nu te poţi simţi în siguranţă. Oricât ar pierde, prin atitudinea de învingător şi plin de încredere omul poate oricând să reuşească. În acest sens, Mircea Eliade scria: “Nu sunt pierdute decât acele bătălii care nu s-au dat niciodată”, lăsând să se înţeleagă că în acţiune nu există câştig sau pierdere, ci doar experienţă, cunoaştere, ceea ce înseamnă deja un mare câştig.

Noi suntem învăţaţi de mici: „Tu eşti un om. Acestea sunt limitările tale”; după care ne limităm propriile posibilităţi în funcţie de temerile noastre. Oamenii sunt nişte magicieni foarte puternici. Noi suntem ceea ce credem că suntem. Noi avem puterea să fim ceea ce suntem, dar nu mintea raţională este ceea care controlează această putere, ci convingerile noastre. Totul se rezumă la convingeri.

Existenţa noastră, viaţa noastră sunt guvernate de ceea ce credem. Sistemul de convingeri pe care ni l-am creat este precum o cutie, în care ne-am aşezat singuri şi din care nu mai putem scăpa pentru că nu credem că putem scăpa. Noi ne creem singuri propriile limitări. Suntem singurii care afirmă ce este şi ce nu este posibil.
Apoi aceste limitări devin pentru noi realitatea, pentru că noi credem în ele.

Cercetările ştiinţifice arată că oamenii cu gândire pozitivă se descurcă mai bine în situaţii dificile, au o mai mare capacitate de efort fizic şi intelectual, rezistă mai bine la situaţii stresante şi chiar la îmbolnăviri, obţinând rezultate superioare faţă de alţi oameni cu aptitudini asemănătoare.

Next: Vindecarea prin gândirea pozitivă

6 gânduri despre „EFECTELE MIRACULOASE ALE UNEI GANDIRI POZITIVE

  1. de cind am citit articolul acesta parca vad mai bn ce inseamna viata si ce gindesti aceea atragi care eu de fapt tot timpul am avut o frica de sine,(e nu pot ,eu nu reusesc ,mie mi se intimpla toate etc)multumesc pentru tot

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Forța gândirii pozitive | samergeminainte

Comentează:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.