Perchezitii la locuinta lui Beny Steinmetz, actionar principal al Gabriel Resources

Beny Steinmetz• Poliţia elveţiană a efectuat o percheziţie la locuinţa din Geneva a miliardarului Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian şi acţionarul principal al Gabriel Resources. Percheziţiile au fost făcute la solicitarea guvernului din Guineea, unde omul de afaceri deţine un important proiect minier.

•Razia a fost dispusă de procurorii din Geneva la solicitarea guvernului din Guineea, iar poliţiştii nu au ridicat niciun document în urma percheziţiei, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.
•Steinmetz (57 de ani) are o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari, potrivit Mediafax.
•Compania minieră controlată de acesta, BSG Resources, deţine 51% din acţiunile zăcământului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume.
•Guvernul din Guineea anchetează modalitatea în care au fost acordate mai multe licenţe miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.

BSG Resources este unul dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, companie înregistrată în Canada. Gabriel Resources deţine 80% din Roşia Montană Gold Corporation, compania care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană. Celălalt acţionar al RMGC este statul român, prin Minvest Deva. 

•Autorităţile americane au început în aprilie o investigaţie privind BSG Resources, acuzată de dare de mită în schimbul obţinerii unor licenţe miniere în Guineea.
•Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al procuraturii din Geneva a refuzat să comenteze informaţiile. De asemenea, reprezentanţii BSG Resources au refuzat să comenteze, iar biroul de relaţii cu publicul al poliţiei din Geneva nu a putut fi contactat, notează Bloomberg.

“Miliardarul Beny Steinmetz este investigat pentru afaceri necurate cu aurul, desfășurate în state din lumea a treia, prin coruperea demnitarilor publici. Numele României nu este încă pronunțat în mod expres”, declară senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu.
•Potrivit acestuia, toate oscilațiile semnificative ale prețului acțiunilor Gabriel Resources pe bursa de la Toronto au avut loc, de regulă, cu două-trei zile înainte ca demnitari importanți ai statului român să încurajeze sau să descurajeze realizarea proiectului.

“Mari jucători pe bursă, beneficiind de informații privilegiate, adică ilegale, au putut specula vânzând și cumpărând masiv acțiuni în funcție de evenimentul care urma să se producă”, consideră Roşca Stănescu.

•Tot la cererea guvernului din Guineea, procurorii din Geneva au început în luna august o investigaţie privind firma Onyx Financial Advisors UK. Poliţia a efectuat o percheziţie la birourile din Geneva ale Onyx. Onxy are sediul la Londra, iar CEO-ul companiei, Dag Cramer, este de asemenea director în cadrul BSG Resources.

•Frederic Cilins, cetăţean francez care susţine că a lucrat pentru BSG Resources în Guinea, este în arest în Statele Unite, fiind acuzat că a obstrucţionat ancheta autorităţilor federale americane, inclusiv prin influenţarea martorilor şi distrugerea unor dovezi.
Cilins a pledat nevinovat. Cererea acestuia pentru eliberare pe cauţiune a fost respinsă în luna iulie.

Steinmetz a făcut avere din comerţul cu diamante, în Africa de Sud, Namibia, Botswana şi India, potrivit site-ului personal al miliardarului. Miliardarul şi familia sa locuiesc din 2010 la Geneva. 

•Pe lângă diamante şi operaţiuni miniere, familia Steinmetz are afaceri în imobiliare, industria financiară şi sectorul petrolului şi gazelor naturale.

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.