Peruși sau Melopsittacus undulatus

Perușul (Melopsittacus undulatus) este un papagal de talie mică, ce aparține tribului de papagali cu coada lungă (Platycercini), câteodată considerat o subfamilie (Platycercinae).  Este singura specie din genul de origine australiană Melopsittacus și uneori izolată în propriul trib, Melopsittacini, deși este probabil strâns înrudită cu Pezoporus și Neophema.[1] Perușul se găsește prin părțile uscate ale Australiei și a supraviețuit timp de cinci milioane de ani în condițiile dure ale acelui continent.[2] 

Cercetări recente au dovedit că perușul are sensul ritmului.[3] 

Nutriție și suplimente alimentare: Meiul este hrana de bază pentru papagalii peruși. În petshop-uri se găsesc diverse amestecuri de semințe speciale pentru peruși. Hrana se lasă în vase la dispoziția perușilor pe tot parcursul zilei… wiki !

Perusi sau Melopsittacus undulatus

Cum construiești o relație de încredere cu perușul tău

Reguli cheie 1:

 1. Începe dresajul cu un singur peruș, va fi mai ușor!
 2. Înarmează-te cu răbdare, cu luni de zile de răbdare!
 3. Oferă-i dragoste… perușii sunt receptivi la afecțiune ca niște copii!
 4. Ai grijă să fie o atmosferă liniștită în casă!

Revin asupra acestui subiect cu noi sfaturi, mai detaliate, având în vedere că relația mea cu Pișcoțica a început cu stângul și trebuie să abordez altfel modul în care vom construi prietenia dintre noi două. Perușica mea micuță, care are acum aproximativ 5 luni, a fost bolnăvioară și am fost nevoită să o țin 5 zile închisă sub tratament. De o săptămână se simte bine, se pare că am învins boala, însă îi este grozav de teamă de mine, să nu o închid iar. Deocamdată, nu mă lasă să mă apropii de ea, în niciun caz nu pot ridica mâna spre ea că zboară imediat și țipă supărată. Va fi dificil, dar nu imposibil! Bobiță are încredere în mine, mă lasă să îl pup și să îl iau pe deget, ceea ce va contribui mult la relația mea cu Pișcoțica. Perușii mei sunt liberi tot timpul, nu consider că trebuie ținuți închiși ca să fie “dresați”. Cu afecțiune și răbdare, o pasăre se va apropia de tine și va prinde curaj chiar dacă este liberă să zboare prin camera. Eu recomand ca perușii să fie ținuți închiși doar în primele una sau două săptămâni de când sunt aduși acasă, pentru a se familiariza cu noua lor colivie și cu oamenii din jur… dar să o luăm cu începutul…

Perusi sau Melopsittacus undulatus 2

 1. Ai adus un peruș acasă, nu este deja dresat, din contră, este speriat, ba chiar îngrozit de tot ceea ce i se întâmplă. Lasă-l să stea liniștit în colivie, în colțul unei camere pe unde nu trece chiar toată lumea și unde nu merge televizorul tare. E bine să pui colivia în colț și pe un postament înalt, astfel se va simți mai în siguranță…

!!! Imaginează-ți cum simte și gândește el: este terifiat, îi este frică de tot ce vede, tot felul de ființe uriașe vin la colivie, bat în gratii, scot sunete pe care nu le înțelege și se uită stăruitor la el ca niște animale de pradă. Dacă îl pui într-un colț liniștit al casei, dacă păstrezi distanța în primele zile și îi vorbești pe un ton blând și calm, se va liniști. Ba chiar se recomandă să acoperi 2 laturi ale coliviei cu un prosop, să nu mai stea cu ochii speriați în toate părțile și să se simtă cât mai în siguranță. Fă tot posibilul ca pasărea să se acomodeze și să uite de frică, altfel nu vei avea nicio șansă să te împrietenești cu ea. Un peruș nu este un pisoi pus pe joacă, este o ființă fragilă, a cărei singură apărare este zborul… dacă nu poate zbura, nu are cum să se apere și panica lui sporește!

 1. Perușul în colivie, tratat cu blândețe, cu hrană bună și cu vorbe de alint va începe să se acomodeze cu tine. Este bine ca, la început, să fie alături de el mai mult persoana care îl iubește și care vrea să se împrietenească cu el. Perușii se simt bine în grupuri mari, dar se atașează de o singură persoană, de un singur partener. Vorbește cu el cât de des poți, dar fără să ridici tonul, fără să țipi sau să bagi mâna prin colivie și să îl fugărești ca să îl prinzi.

!!! Iată cum gândește el: omul din fața lui este calm, îi aduce zilnic mâncare și apă proaspătă, îi face curat și vorbește cu el. Dacă nu este agresiv, “dacă îmi aduce mâncare și nu vrea nimic de la mine, înseamnă că pot avea puțină încredere în el“… astfel perușul se va simți tot mai bine de la o zi la alta, va căpăta curaj, va începe să cânte și să îți răspundă când îi vorbești.

Perusi sau Melopsittacus undulatus 3

 1. În fiecare dimineață, trebuie să schimbi apa, să speli recipientul cu apă caldă și să pui apă proaspătă nouă. Atenție, apa să fie minerală plată sau apă bună de fântână. După ce schimbi apa, uită-te la cutia cu semințe. Dacă sunt multe coji deasupra, scutură puțin cutia de jos în sus ca semințele nemâncate de la fundul cutiei să vină la suprafață. Înainte să bagi cutia cu semințe la loc în colivie, ia în palmă sau pe două degete câteva semințe și du mâna spre peruș ușor, vorbindu-i blând. Nu vei avea succes din prima zi, dacă tot se teme de tine, dar peste câteva zile sau săptămâni va veni să ciugulească. Dacă nu vine perușul să mănânce de la tine, pune cutia cu semințe la loc și lasă-l să mănânce singurel.

!!!Cum gândește perușul tău: nu are încredere să ia semințe de la tine din mână din primele zile, dar te studiază cu atenție și cu timpul va prinde curaj. Dacă nu faci gesturi bruște, dacă nu îl grăbești, dacă îi vorbești blând și îl încurajezi cu vorbe de genul: hai la mine, hai la semințe! până la urmă va veni. În loc de semințe poți să folosești morcov ras sau salată verde sau orice altă legumă ai observat că îi place mult. Toată această acțiune nu trebuie să dureze mult, doar câteva minute, ca să nu stresezi pasărea.

Reguli cheie 2:

 1. Apropie mâna sau degetul de peruș din lateral, nu îl aborda frontal deoarece va interpreta acest gest ca pe o agresiune.
 2. Vorbește blând și nu țipa chiar dacă te ciupește, țipetele sunt o invitație la agresiune, așa că perușul va continua să ciupească și să fugă de tine.
 3. Nu îl privi fix în ochi, când vorbești cu el. Privirea fixă în lumea animalelor înseamnă amenințare!!! Clipește mai des, îngustează ochii și uită-te scurt timp în ochii lui, apoi schimbă privirea spre creștet sau aripioare.
 4. Nu uita! De câte ori încerci să te apropii de el și să îl înveți să vină pe mâna ta, ai grijă să fie liniște în cameră, iar perușul să fie atent la tine.
 1. După ce perușul s-a obișnuit cu tine, cu noua casă și simți că este acomodat, fii atent la ce îi place să mănânce. Pe lângă semințele obișnuite, oferă-i zilnic câte o legumă sau o bucățică de fruct. Morcov ras, frunze de salată, țelină rasă, pătrunjel proaspăt, bucățele de măr sau de banană. Când îți dai seama ce îi place cel mai mult, pune leguma respectivă în palma ta și du-o spre el. Mare grijă să speli bine legumele și fructele, să le răzuiești coaja, mai ales dacă știi că au fost stropite cu pesticide. Au fost cazuri în care perușii au murit în 24 de ore fiindcă au primit mere sau banane tratate cu tot felul de substanțe toxice. Ficatul nostru le face față, dar ficatul lor minuscul nu!!!

Cum gândește perușul: „Persoana aceasta care îmi dă mereu mâncare, care stă cu mine și îmi vorbește, îmi întinde ceva bun. Îmi place mult ce îmi dă, dar nu am curaj să mă apropii”… Dacă tu insiști și îi oferi zilnic, dimineața, hrana lui preferată, din mâna ta, până la urmă va veni pentru că îi este poftă. În tot acest timp, trebuie să vorbești cu el, să repeți cuvintele de alint și să îl încurajezi să vină la tine. În studiile efectuate asupra dresajului papagalilor, s-a observat că aceștia răspund mult mai bine dacă li se vorbește și dacă sunt încurajați să vină la om. Folosește formule precum: Hai la mine, bravo!!! Hai la morcov, bravo, hai, poți să vii, hai vino… bravo!!!

Perusi sau Melopsittacus undulatus 4

 1. Nu vei obține rezultate fenomenale din primele zile, dar trebuie să insiști. Zi de zi, câte un sfert de oră sau 20 de minute, cat timp perușul este atent la tine. Nu prelungi sesiunea de dresaj, pasărea va fi stresată și se va enerva. Un sfert de oră este de ajuns, de 2 sau 3 ori pe zi, zi de zi, câteva săptămâni până când vei reuși. Poți aplica această metodă când pasărea este în colivie, apoi îi poți da drumul să zboare, sau poți încerca același lucru când ea stă liniștită pe ceva în afara coliviei. Cum spuneam în articolul anterior, nu este nevoie ca un peruș să fie închis pentru a te împrieteni cu el. Afecțiunea și încrederea se câștigă și când pasărea este liberă prin cameră. Important este ca tu să ai răbdare multă și să te apropii treptat de ea.
 2. Dacă pasărea începe să te lase să o mângâi pe burtică, deja ai făcut un pas uriaș în relația de încredere dintre voi. Dacă perușul poate fi atins, înseamnă că începe să aibă încredere în tine și trebuie să consolidezi această încredere. De aceea, de acum încolo ai grijă să nu faci nimic ce ar putea să îl sperie: să nu dai din mâini, să nu țipi, să nu îl iei forțat în mână. Continuă 2,  3 săptămâni să îl mângâi pe burtică, apropiind degetul din laterală, și apoi încearcă să împingi ușor de burtică în sus ca să sară pe degetul tău. Cu răbdare, cu delicatețe și vorbind mereu cu el încurajându-l, vei reuși! Atenție, nu uita de cuvintele blânde de încurajare și nici de priviri (recitește ce am scris mai sus!!!)
 3. După ce ai reușit să îl convingi să vină pe mâna sau pe degetul tău, stai liniștit și nu fă gesturi bruște. Perușul trebuie să știe că mâna ta este un loc sigur pe care se poate așeza, fără să pățească nimic. Încrederea se capătă în timp, chiar dacă pasărea vine la mâncare, dacă i se pare ceva periculos, va fugi… cu timpul, însă, va deveni tot mai încrezătoare și se va apropia de tine. Ulterior, gestul de a se urca pe degetul tău va deveni unul reflex ori de câte ori vei întinde degetul sau mâna spre ea!!!

Mult succes și multă răbdare!!! Cu dragoste și liniște se poate orice, oricât ar fi de speriat perușul.

Sursa: Casa cu perusi

 

Un gând despre „Peruși sau Melopsittacus undulatus

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.