Cateva remedii impotriva reumatismului

Artralgia

Artralgia – durerile articulare

Te chinuie reumatismul la fiecare schimbare a vremii sau când vine sezonul rece? Din fericire, mama natură are întotdeauna soluţii. Infuzii, tincturi, produse apicole  – ba chiar condimente din bucătărie! – te ajută să alini durerile.

 

 

Reumatismul reuneşte o serie de afecţiuni ale căror simptome includ dureri ale aparatului locomotor şi ale articulaţiilor. Poate fi articular, inflamator, articular degenerativ, abarticular (care afectează ţesuturile din jurul unei articulaţii). Cauzele sunt de natură microbiană, metabolică, imunitară sau genetică. Vestea bună e că tratamentele naturiste pot alunga în mod eficient simptomele neplăcute ale bolii.

Remedii din farmacia naturii

Creţuşca. Odată ajunse în organism, substanţele active din compoziţia plantei au efect asemănător aspirinei. Consumă tinctură de creţuşcă, de 3 ori pe zi câte o lingură, cu un sfert de oră înainte de masă. 

Salcia albă este un precursor natural al aspirinei. Are concentraţie mare de saligenină, un constituent care se transformă în organism în acid salicilic, cu acţiune antiinflamatoare şi antireumatică. Dizolvă 50 de picături de extract în puţină apă şi consumă de 2-3 ori pe zi. Poţi să faci şi infuzie, astfel: peste 2 linguriţe de scoarţă uscată şi măcinată, toarnă o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 10 minute, strecoară şi consumă cu puţină miere.

Rostopasca. Unguentele care au în compoziţie această plantă, în combinaţie cu extracte uleioase de conifere (pin), au proprietatea de a stimula circulaţia periferică, ceea ce este benefic în tratamentul reumatismului.

Frunzele de mesteacăn au efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Peste o lingură de frunze uscate şi mărunţite toarnă o cană cu apă clocotită. Acoperă şi lasă câteva ore, apoi bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi.

Coada-calului. Peste o linguriţă de plantă toarnă o cană cu apă. Fierbe 10 minute, la foc mic, strecoară şi bea infuzia călduţă, de trei ori pe zi, între mese.

Lemnul-dulce. Glicirizina din  rădăcina plantei are o structură asemănătoare cortizonului, având efect antiinflamator şi antidurere. Toarnă peste o linguriţă cu rădăcină de lemn-dulce două căni cu apă clocotită. Lasă peste noapte, strecoară, consumă o jumătate de cană, de trei ori pe zi.

Boswellia serrata are puternice proprietăţi antiiflamatoare şi analgezice (calmante ale durerii). Se poate administra sub formă de capsule (1-2/zi).

Gheara diavolului  este o plantă originară din Africa de Sud. Harpagozidele din compoziţie, cu proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice (de calmare a durerii), pot fi comparabile cu ale fenilbutazonei. Se administrează sub formă de capsule (de trei ori pe zi, după masă).

lavanda

Boabele de ienupăr sunt utile în inflamaţiile acute ale articulaţiilor. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de boabe uscate la o cană cu apă, din care să iei patru linguri pe zi. Tinctura de boabe – 10 g fructe uscate, macerate 10 zile într-un pahar cu alcool dublu rafinat – se foloseşte pentru frecţii, în durerile reumatice.

Levănţica. Contra durerilor artritice, fă masaj cu un amestec de ulei de levănţică şi ulei de măsline.

Uleiul esenţial de pin are compuşi cu efecte similare cortizonului. Folosit în masaje locale, alină durerile cauzate de reumatism şi îmbunătăţeşte circulaţia.

Urzica. Frunzele se aplică direct pe zona dureroasă.

Brusturele. Frunzele proaspete se lasă la macerat, seara, un sfert de oră, în spirt medicinal, apoi se aplică pe zona dureroasă, care se înfăşoară bine cu fulare călduroase. Tratamentul durează o săptămână.

Sarea de Bazna se foloseşte sub formă de comprese, cataplasme, băi parţiale. Dizolvă 25 g sare într-un litru de apă şi aplică. Pentru băi generale, de jumătate de oră, ai nevoie de 300 g sare dizolvată în apa din cadă. Nu urma tratamentul dacă suferi de hipertensiune arterială severă, insuficienţe cardiace, hepatice şi renale.

recipient

Leacuri din bucătărie

Ardei iute. Tinctura de ardei iute este extraordinar de bună împotriva durerilor reumatismale. Toacă 30 g de ardei iuți proaspeți, pune-i într-un borcan, adaugă o jumătate de cană de apă și o altă jumătate de alcool dublu rafinat. Închide ermetic, lasă la macerat 10 zile, apoi filtrează. Pune tinctura în recipiente închise la culoare. Compresele cu tinctură se aplică pe locul dureros de două ori pe zi, timp de 20 de minute, în tratamente care durează minimum două săptămâni.

Oregano are în compoziție puzderie de substanțe antiinflamatoare și antioxidanți. Frunzele proaspete sau pulberea de plantă se amestecă cu ulei de măsline presat la rece. Se lasă aproximativ o săptămână, apoi se ung zonele dureroase, de două ori pe zi.

Curcuma. Folosește condimentul pentru a asezona salatele cu orez, pastele etc. Compușii care intră în compoziția sa atenuează efectele artritei.

Pătrunjel. Sucul din frunze proaspete – cu acțiune antiinflamatoare – se folosește în comprese externe, care se țin cam 20 de minute. Pentru a-l obține, mixează o mână de frunze, la care ai adăugat puțină apă. Lasă jumătate de oră la macerat, filtrează, păstreză la frigider (nu mai mult de o jumătate de zi).

Tratament cu produse apicole

Veninul de albine, este folosit cu succes în tratamentul reumatismului – dovadă stă faptul că majoritatea apicultorilor nu se plâng niciodată de durerile specifice bolii. Foloseşte cu încredere unguente pe bază de venin de albine: înainte de-a merge la culcare, fricţionează zonele afectate, apoi înfăşoară-le în haine călduroase, în tratamente ce durează minimum o săptămână.

Propolisul, are efect antiinflamator şi antioxidant dovedit, şi are efect tip „aspirină“.  Poate fi folosit sub formă de unguente (în compoziţia cărora intră şi răşină de conifere):
aplică crema, cu un uşor masaj al zonei afectate, apoi fă mişcare cam 10-15 minute.

Remedii naturiste impotriva durerilor reumatice

Dupa varsta de 40 de ani, cam toate persoanele sufera de o afectiune reumatica. Odata cu venirea sezonului rece, durerile reumatice se intensifica din cauza frigului, a schimbarilor bruste de temperatura sau a presiunii.

Medicamentele de sinteza sunt foarte scumpe si suferinzii, cei care le-au folosit, s-au lamurit ca, cel mai adesea, nu au nicio eficienta, asa ca multi dezamagiti se indreapta spre leacurile babesti, folosite de mosii si stramosii nostri, de pe vremea cand nu existau medicamente si, in caz de durere, oamenii se descurcau cu ce le punea la indemana mama-natura.

De-a lungul timpului, de un real folos in alinarea durerilor reumatice s-au dovedit a fi cataplasmele, compresele, un adevarat balsam, ieftine si oricand la indemana.

Varza, stiuta din vremuri stavechi ca leac impotriva durerilor, a inceput sa aiba iar cautare pe piata medicamentelor naturiste. Peste mai multe foi de varza se trece cu sucitorul sau cu o sticla si asa, in mai multe straturi, se asaza direct pe locul dureros, fixandu-se cu un tifon.

Pentru mai multa eficienta, reumaticii ar trebui sa si consume zilnic varza, de preferinta cruda, negatita, dar si murata, sub forma de salata. Zeama de varza murata sau moarea, cum i se mai spune in diferite zone ale tarii, se recomanda, de asemenea, persoanelor care sufera de reumatism, deoarece este bogata in vitamine, cu deosebire vitamina C, si minerale.

De un real folos in lupta cu reaumatismul sunt si fructele si legumele zemoase: pepenele rosu, perele, merele, piersicile, strugurii, prunele, castravetii. Toate aceste produse naturale au in compozitie multa apa, cam peste 90%, dar nu orice apa, ci una speciala, plina de minerale si vitamine.

Toate fructele si legumele zemoase sunt sarace in calorii, depurative si diuretice excelente. In plus, sunt bogate in fibre, astfel ca ajuta la eliminarea surpusului de grasimi, adica la debarasarea organismului de toxine, ceea ce pentru reumatici este o necesitate.

Hreanul, folosit cu precautii

Hreanul, de asemenea, poate fi un alt leac ieftin in caz de reumatism, fara efecte secundare si care nu da dependenta. Se dau prin razatoarea mare cateva radacini de hrean, se pun pe o bucata de panza ori tifon si se aplica pe locul dureros.

Atentie, insa! Hreanul se incalzeste repede si arde, moment in care trebuie indepartat imediat ca sa nu produca usturimi. Mai putin agresive, dar cu aceleasi efecte benefice, sunt ceapa si usturoiul.

Reumaticii ar trebui sa consume zilnic ceapa, de preferinta rosie, si usturoi, mai ales crude. Acestea ar trebui sa se gaseasca in fiecare bucatarie, pentru ca au un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor de sezon, printre care, la loc de frunte in anotimpul rece este si reumatismul.

Va doresc sanatate !

Comentează:

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s