Cum să îndepărtăm gândurile negative, inutile

CreierVezi partea plină a paharului. Fiecare lucru, fiecare acţiune a ta poate fi privită din cel puţin două puncte de vedere. Alege-l pe cel care pune lucrurile pe făgaşul cel bun.

Imaginează-ţi evoluţii favorabile. Creionează în sinea ta scenariul posibil al unei situaţii, dar aşează-l pe un făgaş bun,  benefic, şi străduieşte-te să respecţi jaloanele pe care le-ai punctat.

Zâmbeşte, fii vesel.
O supărare, o angoasă, o nemulţumire, menţinute în suflet şi pe chip sunt mari consumatoare de energie. Determină stres, iar stresul este unul dintre factorii care ne obosesc, ne epuizează psihic şi fizic. Reversul medaliei este să zâmbeşti, să laşi impresia că eşti vesel. Nu este uşor, ba chiar din contră, dar este extrem de util. Oamenii veseli sunt încrezători în forţele lor, iar încrezătorii sunt cei care reuşesc.

Ţine minte un moment bun şi retrăieşte-l.
O situaţie care ţi-a făcut plăcere, care te-a făcut să zâmbeşti, care te-a remontat psihic şi care te-a încărcat pozitiv este ca un film pe care trebuie să-l memorezi şi pe care să-l derulezi cu ochii minţii de fiecare dată când ai nevoie de un stimulent. Totul se rezumă la a păstra şi a readuce, în plan conştient, o senzaţie de bine.

Nu te victimiza. Nu-ţi plânge de milă.
Eşecurile fac parte din viaţă, ratările fac reuşitele mai preţioase, tristeţea de acum este fericirea de mai târziu, aşa cum fericirea de acum poate fi tristeţea de mai târziu. Trebuie să ai încredere în viitor, fără să te laşi copleşit de prezent sau de eşecurile din trecut.

Nu încerca să atingi perfecţiunea.
Perfecţiunea nu există şi nu poate fi atinsă. Ceea ce trebuie să faci este să încerci să ajungi cât mai aproape de ea… Dacă îţi doreşti perfecţiunea, nu vei face decât să fii un veşnic nemulţumit şi de ceea ce fac alţii, şi de eforturile muncii tale. Nemulţumirea este începutul nefericirii. În concluzie – perfecţiunea nu trebuie să fie un obiectiv!

Fii organizat, fii harnic.
Ambele îndemnuri sunt, în fapt, atitudini care combat stresul. Organizarea se reflectă asupra minţii, care, fiind bine structurată, se poate concentra, cu evidente beneficii asupra lucrurilor importante. Harnicia şi, implicit, munca reprezintă tributul pe care trebuie să-l plătim fiecare dintre noi. Dar efortul (fizic şi/sau intelectual) are efecte pozitive asupra tonusului cerebral şi asupra celui psihic. Munca bucură.

Împacă-te cu tine însăţi şi cu ceea ce eşti.
Nu transforma detaliile care nuţi plac, referitoare la felul în care arăţi, în motive de nemulţumire interioară.

Acceptă-te aşa cum eşti.
Îndreaptă, corectează tot ceea ce se poate, pentru că este
tonic pentru psihicul tău, dar nu face din acest lucru o chestiune de viaţă şi de moarte.

Fii sincer cu tine însăţi.
Evaluează-te corect, fii sincer cu tine însăţi. Având percepţia reală a ceea ce poţi, a ceea ce ştii, a ceea ce eşti, nu te vei dezamăgi niciodată. Nu îţi va fi jenă şi nu vei fi stingherit niciodată, în niciun context. În consecinţă, te vei simţi bine în propria piele, ceea ce reprezintă un mare atu al echilibrului psihic şi al gândirii pozitive.

Interdependenţe.
Fiecare gest, fiecare acţiune, fiecare fapt are o cauză şi generează un efect. Astfel, gândirea pozitivă poate fi, pe de o parte, efect, pe de alta, cauza. Nu doar ciocolata creează senzaţii de bine în mintea şi în sufletul nostru. Şi mişcarea fizică are aceleaşi beneficii. Sportul este binefăcător şi pentru minte, şi pentru trup. Mintea sănătoasă înseamnă gândire pozitivă, realism, forţă şi, nu în ultimul rând, frumuseţe. Un lanţ – pozitiv, pe care îl poţi construi singur, în favoarea ta şi spre folosul celor dragi ţie!

Next: Ce-ar fi dacă, de mâine, am începe să zâmbim mai mult?

Comentează:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.