Salvati Rosia Montana

Exista in Romania o comuna care sta pe o comoara de aur, cea mai mare din Europa, pentru ca discutam despre sute de tone.
Dar, asa cum se intampla atunci cand la mijloc sunt foarte multi bani, unii oameni vor sa scoata bogatia din adancuri, iar altii se opun. Locul se numeste Rosia Montana si ii puteti afla controversata poveste.

La Rosia Montana a fost, probabil, cea mai mare densitate de oameni bogati pe metrul patrat. In goana dupa aur, oamenii veneau din toata Europa. Acum 100 de ani, in piata centrala din Rosia Montana era un du-te – vino permanent. Azi, e pustiu. Locul e insa celebru si extrem de controversat.
Rosia Montana este impartita intre cei care nu vor sa plece si cei care isi vand casele companiei de exploatare. Ecologistii cred ca zona va fi distrusa. Cei de la Rosia Montana Gold Corporation, din contra, sunt siguri ca vor salva locul si il vor ecologiza. Traditionalistii nu isi lasa locuintele, iar minerii sunt siguri ca exploatarea o sa ii ajute sa le puna cate ceva pe masa copiilor.
Dincolo de parerile romanilor, Rosia Montana ramane cel mai controversat proiect din tara. Este cea mai veche asezare atestata documentar din tara si, in plus, sta pe cea mai mare cantitate de aur din Europa.

Actrita Maia Morgenstern, intr-o reclama tulburatoare in care pledeaza pentru salvarea zonei Rosia Montana.

Adevarul despre Rosia Montana, nu despre aurul sau.
In imaginile clipului de un minut, postat pe YouTube, actrita Maia Morgenstern isi smulge bijuteriile de aur – bratara, lantisorul si cerceii, punandu-le pe o masa.

Filmat in imagini alb-negru, spotul o prezinta pe Maia Morgenstern asezandu-se pe un scaun, la masa, avand in spate exploatarea miniera de la Rosia Montana.

“Buna ziua, sunt Maia Morgenstern si vreau sa fac o donatie celor care au neaparata nevoie de aur”!

  • spune actrita, pe masura ce isi scoate bijuteriile, iar din urmele cerceilor din urechi ii curge sange.

“Poftiti, domnilor, tot aurul meu. Numai lasati-ne in pace”!

  • incheie actrita, ridicandu-se de la masa.

Spotul se incheie cu mesajul:

“Un om valoreaza mai mult decat aurul pe care il poarta, la fel si o tara.”


In varsta de 50 de ani, Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute actrite din Romania, pe plan international, devenind celebra cu filmul lui Mel Gibson, din 2004, “The Passion of Christ” (“Patimile lui Hristos”), triplu nominalizat la Premiile Oscar.

Proiectul Rosia Montana a fost sistat de Guvern, cel putin pana dupa alegerile parlamentare, din cauza controverselor privind avizul de mediu. “PP-DD” s-a opus vehement demararii acestui proiect, impotriva guvernului, argumentand ca exploatarile miniere de la Rosia Montana au efecte daunatoare asupra mediului inconjurator si nu numai.

Compania canadiana Gabriel Resources doreste demararea exploatarilor miniere de la Rosia Montana, proiect de multe miliarde de dolari, care insa a ridicat dezbateri indelungate din cauza impactului pe care cianura l-ar avea asupra mediului inconjurator si al sanatatii populatiei.

Sustine si tu Rosia Montana si acest proiect, printr-un vot acordat acestei pagini si/sau foloseste tabelul:

– A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef. Este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sînt acolo. Și cu toate astea, niciun ministru din România nu a fost curios să îi ceară opinia. Citiți mai jos ce crede specialistul Aurel Sântimbrean despre proiectul Roșia Montană.
Interviu:
Reporter: Care-i cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.
Rep.: Unul dintre specialiști sînteți dumneavoastră…
A.S.: Am pretenția, și mi-e jenă că o afirm, că sînt cel care cunoaște cel mai bine zăcămîntul de la Roșia Montană.
Rep.: Cît aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană îi un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.
Rep.: Dar foarte puțin, bănuiesc.
A.S.: Da, dar la nivelul tîrnăcopului. Mii de ani oameni așa au trăit, la nivelul tîrnăcopului și al lopeții. Azi un gram, mîine zece, poimîine nimic. Acum, trebuie să știți că cei de la Gold Corporation exagerează în privința cantității de aur pe care cică o vor extrage.
Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate?
A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…
Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.
Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.
Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca preț, care sînt mai valoroase, tonele de aur și argint sau și mai multele tone din celelalte metale?
A.S.: Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.
Rep.: Pe lîngă aceste alte metale rare, mai e și problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica în valute.
A.S.: Absolut. Sînt șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumită în toți Apusenii, cu Mihăilă Gritta, care a trăit între 1762-1837 și care a găsit în galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a făcut șapte biserici și șapte școli confesionale în Munții Apuseni. Cine mai face așa ceva azi? Noi cică vom scoate 300 tone de aur, cu prețul căruia vom rade de pe fața pămîntului două localități cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu șapte biserici vechi, cu galerii romane unice în Europa, care pot fi vizitate în frac și cu pantofi cu lac, atît de bine-s amenajate și păstrate.

 Continuare:

Organizaţii susţinătoare

Susţin Lupta

2 gânduri despre „Salvati Rosia Montana

  1. Pingback: Documente Oficiale – Confidentiale ale Afacerii Roșia Montană | ☻ T U B E C L i P ☺

Comentează:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.